Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Кметът Коев за волфрамовата мина

14 март 2017, Вторник | 07:49 | прессъобщение

„Борбата срещу волфрамовата мина е обща кауза“ – това заяви кметът Коев пред Общото събрание на СХР-Велинград и Западни Родопи

След покана от СХР-Велинград и Западни Родопи, кметът на община Велинград д-р Костадин Коев уважи Общото им годишно събрание. Той поздрави присъстващите и изрази задоволството си от едногодишното  сътрудничество между бранша и общината и даде като  пример Наградата , която му бе връчена от БХРА  именно за това. Накратко кметът разказа за предстоящите проекти и инвестиции в общината по различни програми. 

Туристическият бранш отчете дейността си за 2016 година, прие плана си за работа през 2017 и отбеляза завидното трикратно  увеличаване на членската си маса в рамките на година.

Основна тема на заседанието бе откриването на „Мина Грънчарица“ и рисковете, които носи най-вече за здравето на хората.

Адвокатът на сдружението по казуса Марин Божков направи кратко резюме на свършеното в рамките на година и подчерта, че без съдействието на кмета и на временно изпълняващия управител на ВКТВ Йордан Нанов, резултатите биха били плачевни. Стана ясно, че  предишното общинско ръководство по никакъв начин не е предприело реални мерки за отпор на инвестиционните намерения. Пропуснати са всякакви срокове и са пропилени възможности. Оказва се, че зоната, от която 60% от Велинград пие вода, е част от концесионата площ на мината. Рискът да се пие отровна и замърсена вода е огромен! В санитарно-охранителните зони по закон е забранена всякаква добивна дейност, включително и строителство.

Установено е, че документите, доказващи  наличие на санитарно-охранителни зони, са откраднати или скрити от деловодството на ВКТВ-Велинград след периода на 2002 година . Поради тази причина зоната не е фигурирала в кадастрите на Басейнова дирекция и затова не се споменава  в Доклада по ОВОС, в това число липсва и информация за съоръженията на НЕГ-язовири и каскади.

След предприетите мерки от страна на кмета и ВКТВ през август 2016г. е стартирана процедура по учредяване на санитарно-охранителните зони. Започва и кампания за обединяването на общините от Западните Родопи за противодйствието на всякакви миннодобивни дейности в региона. Според г-н Божков последното решение на ВАС във връзка с мината не трябва да озадачава хората, напротив –да ги мобилизира, защото правото е на страната на тези, които защитават здравето си.

Г-н Златанов каза, че браншът  е готов на всичко, за да спре волфрамовата мина, включително и  референдум, за който обаче трябва да се започне силна кампания, в която хората трябва да бъдат убедени в каузата. Кметът на Община Велинград заяви, че още от предизборната си кампания през 2015 година е прегърнал каузата за защита на Велинград от минната индустрия и тази борба ще бъде водена до край. В случая става дума за здравето на хората, за бъдещето на Община Велинград.

Натискът е голям, но тук става дума за кауза, зад която стоят общинското ръководство, общински свет, туристическият бранш и всеки един загрижен за здравето си и чистата природа човек, независимо от политическия цвят.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени