Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Коледен дар

03 декември 2009, Четвъртък | 21:57

ПГГС "Христо Ботев" подари на Велинград коледно дръвче

Елха/смърч в центъра на Велинград   Сияещата елха, която се свързва с редица древни обичаи, с времето се превръща в символ на Коледните и Новогодишни празници. На Коледа се смята, че Христос идва на земята и носи със себе си частица от Небесното царство и неговата красота. Затова елхата се украсява с ангелчета, свещички, топки и сребристи гирлянди — като символ на отрупаното с плодове Райско дърво.

   Присъствието на Коледната елха, като неизменен символ по време на зимните празници има своята хилядолетна история. Тя не само е дълга, но и оспорвана. Едни вярват, че традицията води началото си от езическите празненства, други твърдят, че е чисто християнски обичай.

   Една от най-древните легенди е свързана с бенедиктинския монах Свети Бонифаций, почитан като апостол на Германия. Проповядвайки християнството, той използвал елхово дърво и неговата триъгълна форма като аналогия на Светата Троица. Всеки един от ъглите представлявал Отца, Сина и Светия Дух. Оттогава мнозина започнали да я почитат като Божие дърво.

    Легендата според която Мартин Лутер — основателят на Протестантското движение е откривателят на Коледното дърво е смятана за една от най-правдоподобните. В една зимна нощ, вървейки през гората, той неволно вижда как звездите блещукат между клонките на дърветата, сякаш са украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, Мартин Лутер отсича една ела, която отнася на децата си у дома, където цялото семейство поставя тънки свещички между клонките и се любуват на красотата й.

    Верни на традицията ПГГС „Христо Ботев” дари на община Велинград Коледното дръвче, което ще краси центъра на града ни.Тази година то не само носи името „Коледно”, а наистина учениците и учителите от горската гимназия имаха за цел да се изпълни истинската традиция за Коледа и дръвчето на центъра да бъде елово, а не както досега от смърч.

    С това дарение ПГГС ”Христо Ботев” слага началото на коледните приготовления в община Велинград. А екипът от учители, ученици и служители в гимназията пожелава на цялата ни общественост:

Една Коледа - за много желания.
Една нова година - за много мечти!
Една цяла година -  2010 за много успехи!

Надежда Ганчева, помощник директор на ПГГС

Коментари

Браво на Горската гимназия! Сега остава да се украси елхата!

#1 Надя в Петък, 04 декември 2009 21:42

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени