Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Заседава Комисията по закрила на детето

20 октомври 2010, Сряда | 14:53 | прессъобщение

5 деца са настанени в приемни семейства

На 19 октомври 2010 г. заседава Комисията по закрила на детето към Община Велинград с председател зам-кметът по социалната политика г-жа Дияна Кехайова. Бяха анализирани тревожни данни от Министерство на труда и социалната политика, според които над  7500 български деца живеят в 137 социални институции, като в повечето от тях условията са далеч от тези в едно семейство. Оказва се, че приемното семейство може да бъде единствената алтернатива за едно дете пред това да е настанено в дом или изведено от институцията. От друга страна пък кандидатите за приемни семейства могат да бъдат професионални /с трудов договор/ или доброволни.

Община Велинград с подкрепата на Фондация „Социални практики в общността” вече има опит в обучението на приемни семейства и това се случва в една от социалните услуги в града – Центъра за обществена подкрепа. В ЦОП се осъществява оценяване и обучение на кандидати за приемни родители. Наблюдението и подкрепа след настаняване на дете в приемното семейство се осъществява от отдел “Закрила на детето” към дирекция “Социално подпомагане” гр. Велинград. Важното в случая, е че имаме 100 процентово настаняване на децата в одобрените семейства, което е показателно, че нещата се случват на практика и децата получават  нужната подкрепа, ласки и топлината на семейния уют. Желанието на общинското ръководство  е настанените в ЦНСТ – Велинград деца да бъдат изведени от институцията при приемни семейства, за да може всяко дете да има шанса да расте в семейна среда и да се развива пълноценно.В Центъра за обществена подкрепа се обучават приемни семейства и от  съседната Община Ракитово, което увеличава шанса и дава добра възможност  децата настанени в ЦНСТ – Велинград да бъдат извеждани от институцията и отглеждани в истинска семейна среда.

5 деца се отглеждат в приемни семейства

Към настоящия момент настанените  деца в приемни семейства в община Велинград са пет. Едното от тях е настанено в доброволно приемно семейство, а останалите четири в професионални. В процес на настаняване е шестото дете, което към момента е насочено от отдел “Закрила на детето” Велинград в Център за настаняване от семеен тип. Предстоят и опознавателни срещи между седмото одобрено професионално семейство и дете от ЦНСТ Велинград. Всеки гражданин, който желае да получи подробно професионална информация относно приемната грижа в община Велинград може да се обръща към работещите в отдел “Закрила на детето” на адрес: гр. Велинград, ул. “Борислав” № 10 а и на телефон 5 21 19.

---------------------------------------------------------------------------------------

И Н Ф О Р М А Ц И Я    
за приемните семейства в община Велинград
/към 19.10.2010 г./


1. Едно доброволно приемно семейство - настанено едно дете от ОЗД/Д“СП” гр. София – срок за настаняване на детето: до навършване на пълнолетие на детето

2.    Пет професионални приемни семейства:
- две от тях първоначално са подали заявление и са одобрени от ОЗД/ДСП Велинград. Обучени и оценени са от ЦОП Велинград. И в двете семейства има настанено по едно дете от ОЗД/Д“СП” Пазарджик  /ДДЛРГ Лесичево/. Срок за настаняване на децата – до навършване на пълнолетие или осиновяване
- другите две професионални приемни семейства са подали заявление и за одобрени от ОЗД/ДСП Ракитово. След промяна на адреса им на местоживеене ОЗД Велинград контролира и подкрепя приемната грижа в тези семейства. Във всяко от семействата има по едно настанено дете за срок – една година.
- между петото обучено и одобрено професионално семейства от община Велинград и дете от ЦНСТ Велинград текат опознавателни срещи. Предстои настаняването на детето и наблюдение от ОЗД Велинград.

3. Към момента ОЗД Велинград е насочил с направление за обучение и оценка 2 кандидати за професионални семейства към ЦОП Велинград, единият от които се разглежда за одобрение на Комисия за  закрила на детето на 19.10.2010 г.
4. Двама нови кандидати за професионално приемно семейство за подали заявления в ОЗД Велинград. Предстои насочването им за обучение и оценка в ЦОП Велинград.

Коментари

kakvo se smesh be koto i da si :/ :/ :/ :/

#2 klaudia в Събота, 10 ноември 2012 17:35

:y :n :O

#1 в Сряда, 03 ноември 2010 13:13

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени