Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Първа национална учителска конференция по религия

09 октомври 2012, Вторник | 08:11 | образование

Първа национална конференция на учителите по религия-православие

Учителска конференция по религия

На 28.09.2012 година от 17.30 часа в сградата на Драматичния театър в град Пловдив бе открита Първата по рода си  конференция на учителите по религия – православие на тема „Духовно-нравственото възпитание на учащата се младеж в съвременна България”.   Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай – домакин на конференцията, откри форума с приветствено слово, чрез което сподели наболели проблеми на нашето съвремие. Своите благопожелания към участниците поднесоха  Вицепризидентът на нашата страна Маргарита Попова, Областният управител на град Пловдив Здравко Попов, Кметът на град Пловдив Иван Тотев, Коста Костов – главен експерт в МОМН, Иван Кънчев – представите на синдиката на българските учители. Най- старшият български митрополит -Сливенският митрополит Йоаникий също поздрави участниците и като им пожела успешна и ползотворна работа. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел и председател на работната група по въпросите на религиозното образование към Светия Синод на Българската православна църква, запозна аудиторията с доклад на тема  « Възпитанието на децата – път за духовно възраждане на страната ни ».   

Хор религия

Всички присъстващи изпяха заедно «Многое лета» и отправиха молитва за успешното разрешаване на основните проблеми в нашето общество - ширещата се бездуховност, липса на нравственост и морал не само у младите хора- проблеми,чието разрешаване може да се начертае чрез задължителното изучаване на изконните християнски добродетели в училище.

Град Велинград  бе представен от един участник - главен учител Лора Методиева, защото само в ОУ»Христо Ботев» Велинград се изучава ЗИП Религия.

Първата сесия на Конференцията бе закрита с детски поздрав на Хора на Пловдивските момчета и на учениците, изучаващи Религия – Християнство в СОУ»Свети Константин-Кирил Философ»,  град Пловдив.

 Втората работна сесия продължи на 29.09.2012г. от 8.30 часа в зала «Тракия» на хотел «Хисар». В изказванията на представителите на поместните православни църкви и членовете на Светия синод  на Българската православна църква, на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай се очерта основната цел на съвместната работа на учители и служители на църквата- духовното и нравствено извисяване на децата на България . Присъстваха делегати на гръцката православна църква,водени от Митрополит Йоан, на Московската Патриаршия с представител Герман Демидов, представител на Епископа на Ниш –проф. д-р Ивица Живкович, на Румънската църква- Адриан Лемани.

Добри български практики бяха споделени от г-жа Детелина Симеонова- председател на Сдружение «Гражданско общество за Добрич», от г-жа Мери  Хохлова- православен методист и педагог /СмоленскуРусия/, от доктор по педагогика и университетски лектор Хрисанти Булуджа.

Проведе се дискусия по изказванията и презентациите на българските и чуждестранните църковни представители и специалисти, в която се открои необходимостта от задължително духовно-нравствено възпитание и образование за подрастващите поколения в България.  Единодушно се приеха заключителни документи от участниците в Конференцията:

- Предложения до Светия Синод за одобряване на синодална издателска програма с общовалидни критерии за учебни програми и учебна документация по „Религия”;

- Заключителна декларация на участниците в Конференцията до българските държавни институции.

На 30.09.2012г. от 9.00 часа от всички митрополити и епископи бе отслужена Света литургия в храм „Света Марина”, град Пловдив.

Лора Методиева-главен учител при ОУ”Христо Ботев” Велинград

Коментари

Първа национална учителска конференция на учителите по религия-православие ще се проведе от 28 до 30 септември в Пловдив и Хисаря под надслов "Духовно-нравственото възпитание на учащата се младеж в съвременна България", информира Агенция Фокус. В 17:30 ч в петък, 28 септември ще бъде открита първата сесия, която ще се проведе в Драматичен театър - Пловдив. Началото й ще бъде дадено със слово на Пловдивския митрополит Николай. Слово ще произнесе и Сливенския митрополит Йоаникий. Първата сесия на Конференцията ще бъде закрита с доклада на Ловчанския митрополит Гавриил на тема: "Възпитанието на децата – път за духовно възраждане на страната ни". На следващия ден конференцията продължава с втора работна сесия в Хисаря. :L :L

#1 666 в Сряда, 10 октомври 2012 00:04

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Пролетно хоро 2019
21 март 2019 | 07:38
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени