Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

„Левски и родопските българи”

16 май 2012, Сряда | 22:03 | прессъобщение

Кръгла маса за Левски в СОУ „Васил Левски”

Кръгла маса в СОУ Васил ЛевскиС подкрепата на Общобългарски комитет „Васил Левски” на 15-ти май в конферентната зала на СОУ „Васил Левски” се състоя кръгла маса на тема „Левски и родопските българи- съратници, дейци и последователи”.  Събитието бе посветено на 175 год. от рождението на Васил Левски, 90 години от основаването на първото средно училище в Чепинското корито, чийто правоприемник е СОУ "Васил Левски" и 75 години от откриването на къща-музей „Васил Левски” в гр. Карлово.

Началото на срещата започна с музикален рецитал, изнесен от четвъртокласниците на г-н Златков и г-жа Караджова, след което последва същинската част. Доц.д-р Любомир Георгиев от отдел „Български исторически архив” запозна присъстващите с „Документалното наследство на Васил Левски, съхранявано в народната библиотека”, а след него всички имаха удоволствието  да се срещнат с проф. Стоянка Кендерова, която е бивш възпитаник на СОУ „Васил Левски” и пази много интересни спомени от тези години. Проф. д-р Стоянка Кендерова е български учен-ориенталист и е един  от най-добрите специалисти в Европа по разчитане на ориенталски текстове. Много увлекателно тя представи  темата „Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд”. По повод 75 годишнината на къщата-музей „Васил Левски”  специалният гост Дора Чаушева, директор на музея, разказа за Националния музей, като изтъкна, че вече той е цял музеен комплекс, който възстановява онази историческа среда, в която се е родил и израснал Апостолът.

На края на срещата Радка Тоталакова, историк и учител в СОУ „Васил Левски” представи излезлия наскоро сборник „Просветното дело в Чепинския край от Възраждането до наши дни”, чиито съставители са тя и директорът на училището г-н Емил Моллов. На всеки един от присъстващите бе подарена такава книга-сборник, заедно с юбилейния вестник на училището.

 

Коментари

Левски е бил джингиби!!!

#1 1234567890 в Четвъртък, 17 май 2012 14:55

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени