Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

18 май 2017, Четвъртък | 15:30 | прессъобщение

„Кръгла маса” във връзка със строежа, структурата, здравословното състояние и възобновяването на горските култури, създадени след смерча в Западните Родопи през 1961 година

Във връзка с изпълнение на договор за международно научно сътрудничество между Институт за гората-Българска академия на науките и Институт по горска екология- Словашка академия на науките, гр.Зволен, Словакия “Структура, здравен статус и възобновителна способност на дендроценози разстроени от ветрова инвазия в Рило-Родопския масив, Витоша, Ниски и Високи Татри” на 13.05.2017 г. по предложение на ръководството на ТП ДГС Селище, учени от двете научни институции представиха проекта, свързан със здравословното състояние и възобновяването на насаждения, пострадали от ветрова инвазия през 1961 г. в региона. На състоялата се „кръгла маса”, провела се в стопанството, присъстваха: зам. Директорът на ЮЦДП Смолян инж. Е. Лилов,инж. В.Чолаков- директор на ДГС „ Селище”, инж. Ст.Поптомов- зам.директор на ДГС „ Селище”, инж. П. Костов – РДГ Пазарджик, инж. Г. Велинов, Лесозащитна станция- Пловдив, инж.Бл. Джонгалов от УОГС Юндола, експерти от Държавните горски стопанства от района, представители на администрацията от гр. Сърница, лесовъди с висше и средно образование, работещи в  ТП ДГС Селище, начело с координиращия специалист по отношение на проекта от страна на ДГС- инж.Иванка Бояджиева-Драева.

За целите и задачите на международния проект бе представена мултимедийна презентация за структурата на дървостоите, математически и визуални модели за техния растеж, развитие и особености от гл. ас. д-р Ангел Ферезлиев от Нучноизследователската база на Института за гората във Велинград и от  ръководителя на проекта проф.дсн Христо Цаков.

Учените от Словакия RNDRIvanMihal и  Dr. MilanBarna отговориха на въпроси, свързани с промени в облистването на короните, гъбни заболявания и насекомни вредители. Те споделиха словашкия опит за борба с природните ветрови нарушения и лесовъдски практики.

На терена се дискутираха първите резултати от проучванията върху биологията, развитието и причинените щети от Blastophagus (Tomicus) piniperda, T. minor (голям и малък горски градинар), Ipsacuminatus(върхов корояд), коренови гъбни заболявания, деформации на стъблата, повреди от паша и др.

Коментирани бяха мерките за борба с вредителите чрез залагане на  „ловни дървета”, феромонови уловки и нуждата от мониторингови наблюдения.

Установено бе съответствие в методиката за визуализация на обезлистване на короните и разлики в метода за наличие на горския градинар и щетите от него.

Според програмата за тази година, в периода 10-13.05. 2017 г., учените от двата научни Института осъществиха третия заключителен етап от проекта, като изследваха възобновителните процеси чрез опитни преброителни площадки от експериментални площи, заложени в територии, пострадали преди 56 години от ветровала, при които е процедирано различно при последващото им възстановяване( залесяване).

 

                                                Автор:

                                               д-р, инж. Ангел Ферезлиев- главен асистент в БАН,                                                                    ръководител на Научноизследователската база за иглолистните                                                  гори- Велинград                                                     

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени