Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Кръгла маса "Музеи и туризъм"

21 септември 2009, Понеделник | 20:08

Дискусии в конферентната зала

Кръгла маса туризъм   Заключителната вечер от "Дните на европейското наслество" премина под мотото "Музеи и културен туризъм". На 19 септември в конферентната зала на Гранд хотел Велинград, на кръгла маса се дискутираха наболели проблеми и теми във връзка с развитието, ролята и мястото на музеите в духовния, културния и развлекателен живот на хората. На срещата с модератор доц. д-р Соня Алексиева присъстваха музейни специалисти и представители на туристическия бранш във Велинград както и много почетни гости, които изложиха своите виждания по различни теми от културния туризъм.

   Ст. н. с. д-р Валерия Фол от Института по тракология към БАН сподели: "Информационните системи не съдържат почти никаква информация, не се актуализират. Много музеи не показват спецификата на района". Тя добави: "Туристическият бизнес трябва да финансира културни атракции, особено в музеите" и обясни:

Един град, една страна, можем да ги разберем и почустваме, когато знаем какво са преживели в миналото, а това може да стане само чрез музеите.

   Благой Рагин, председател на БХРА, призова "От историята да направим културен туризъм, а не културна война. Културният туризъм на световен мащаб излезе на първо място - изпревари дори и морския туризъм". Той запита още:

Велинград се наложи като СПА услуга и се питам какво ли би станало, ако имаше успех с проекта "Сютка".

   Райна Константинова от исторически издателство "Иврай", един от най-активните участници в дискусията изказа своето мнение: "Велинград не е единственият град, който има минерални извори. Конкуренцията е жестока. Трябва да намерим онова нещо, което прави Велинград уникален. Според мен, уникално е тракайското наследство".

   В дискусията взеха участие още д-р Магдалена Манолова, Йордан Детев и ст. н. с. д-р арх. Николай Тулешков.

   А Светла Ракшиева, чието присъстве във Велинград тази седмица бе много осезателно сложи един оптимистичен край: "Велинград е една златна, неразработена мина"!

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени