Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Велинградски културни празници - обобщение

14 юли 2010, Сряда | 10:01 | празник

Великолепен концерт сложи финал на културните тържества

Духов оркестърНаситената с културни събития бе програмата за Велинградските културни празници, подготвена от Община Велинград за жителитеи гостите на града ни. Приятни емоции и настроение донесоха и изпълненията на Тони Димитрова, Есил Дюран, Дани и Мариела от „Стар Академи”. Певците и танцьорите от фолклорните самодейни състави към читалищата във Велинград, с.Драгиново, с. Грашево, гр.Сърница показаха, че народното творчество и изкуство имат своето значимо място в сърцето на публиката. Към тях се присъединиха съставите от гръцкия град Аполония и от град Калараш, Румъния.

По традиция едно от най-бляскавите събития бе концертът на Клуб по спортни танци „Импулс“. Младите таланти на клуба обраха овациите на зрителите в залата на Читалище „Отец Паисий 1893“ и за пореден път доказаха високата си класа.

Гостуващата археологическа изложба на пазарджишкия Регионален исторически музей  „Праисторическият град на птиците”, която бе изложена за пръв път извън Пазарджик, ни върна към древните корени на българския народ и откри пред нас непозната досега информация за миналото.

Свой колорит в празниците донесоха и постановките на самодейните театри в Карлово, Козлодуй и Каварна, които превърнаха  Велинград в театрална сцена в сърцето на Родопите. Залата на ОНЧ „Отец Паисий 1893” се оказа тясна, за да събере любителите на театралното изкуство, което бе доказателство, че велинградския културен живот е на висота.

Достойно място в тазгодишните културни празници заеха и новите книги на наши съграждани –„Последните 20 години в община Велинград” на Никола Делиев и „Романтика в залеза” на Пейо Пеев. Изключителен интерес предизвика изложбата ”Картини и вода” на Рени Бакърджиева, както и Базарът на занаятите с причудливите керамични произведения, плетеници, бижута. Прожекцията на наградените с първа награда филми от Филмовия фестивал на културното наследство, проведен в София през месец май, също предизвика широк интерес у велинградската публика.

Финалът на тазгодишните Велинградски културни тържества бе сложен от великолепните изпълнения на лауреатите на Първия международен фестивал за млади изпълнители „Дъга над Клептуза”.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени