Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Здравна беседа в ПГГС

08 декември 2009, Вторник | 19:11

Д-р Паунов изнесе лекция за СПИН

ПГГС ученици   Днес, 8 декември, следобяд, във фоайето на ПГГС "Христо Ботев" - Велинград доктор Васил Паунов от МБАЛ "Здраве" изнесе лекция за синдрома на придобитата имунонедостатъчност (СПИН). Преди лекцията помощник директорката Надежда Гергова призова учениците към много внимателно проследяване на презентацията, защото така те ще научат кои са най-важните неща, които всеки трябва да знае и да съблюдава като превенция на тази коварна болест.

Васил Паунов   Учениците бяха запознати с хипотезите за възникване на СПИН, начините на предпазване. В лекцията си д-р Паунов говори и за хепатита, който е много по-заразен от СПИН-а и също така опасен. Лекторът призова да се проявява толерантност и разбиране към болните от СПИН, тъй като HIV не се предава при ръкостискате, целувки, прегръдки, битови контакти, ползване на общи прибори, кихане и кашляне, посещение на общински бани, тоалетни и басейни.

   Васил Паунов увери учениците, че винаги могат да се обръщат към личния си лекар, да споделят опасенията си, да поискат помощ, тъй като лекарите пазят лекарска тайна и могат да им бъдат само от полза. Накрая той раздаде листовки с написани адреси на центрове за лечение и услуги.

Коментари

Много добра инициатива!Има нужда от време на време да се припомня на децата за опастностите от необмислени връзки.Добре е да знаят към кой да се обърнат,ако не смеят да споделят с родителите.

#2 Вили Пандурова в Четвъртък, 10 декември 2009 15:14

Добре е, че има такива информационни инициативи. За разлика от преди 10-20 години, сега СПИН може доста успешно да се контролира и с наличие на СПИН може да се изживее цял живот. Разбира се, най-добре да не се стига до там и всеки да знае, че трябва да се предпазва. Преди около месец някъде излезе новина, че е създадена ваксина срещу СПИН, да се надяваме, че до няколко години ще открият и напълно лечение срещу тази болест.

#1 Spas в Сряда, 09 декември 2009 10:06

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени