Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Изложба на изкуство от КНДР

14 октомври 2009, Сряда | 14:12

Изложба на севернокорейско изкуство бе открита във Велинград

Картина манненхва   Една уникална изложба, осъществена благодарение на сътрудничеството на Община Велинград и посолството на Корейската народно демократична република, предизвика възхищението на ценителите на изкуството и живопистта. На откриването на изложбата вчера, 13 октомври от 17 ч. в Художествената галерия, присъстваха временния посланик Чой Чон и Рим Мин, Пек Сок и Ким Мин също от посолството. Присъстващите на тази изложба разгледаха с голям интерес фотосите, представящи културата, изкуството и традициите в Северна Корея, брошури, книги и материали за страната, картините с живопис.

   А тези картини, които буквално оставиха посетителите без дъх бяха картини със седеф, изпълнени в традиционната мозаечна техника. Гланцът и цветът на раковините, които са основен материал на изображението се съхраняват дълго, откъдето идва и името на техниката "ман-нен-хва", т.е. "вечна картина". Съчетанието от природни материали и изобразително изкуство правят картините изключителни. Те буквално светят. Седефът на раковината така е обработен, че е запазил блясъкът си. Картините са нарисувани не с бои и четки, а с мозайки от раковини и черупки от миди. Северна Корея, която е страна на три морета, дава на художниците богат избор от средства за създаване на тези картини.

Картина манненхва северна корея   Корените на това изкуство са в далечното минало преди повече от 1000 години. Тогава корейските майстори започнали да украсяват различни предмети от бита, мебели с раковини и черупки от мекотели. Постепенно това изкуство добива своите форми и през 60-те и 70-те години на миналия век, художниците обединяват елементите на приложното и изобразителното изкуство и създават нов тип мозайка. В днешно време, мозайката манненхва представя достойно севернокорейското изкуство.

   На всичко това може да се полюбувате, ако посетите изложбата, която ще гостува до 13 ноември. Градвелин попита представителите на севернокорейското посолство, кое ги е впечатлило във Велинград и всички бяха единодушни:

Красивата природа, която е същата като в Северна Корея, чистият въздух и добрите хора.

   Гостите с удоволствие подариха на екипа на Градвелин два тома от мемоарите на Ким Ир Сен "Във водовъртежа на века".

   Вижте снимки: Изложба на севернокорейско изкуство и видео:

Get Adobe Flash player

Коментари

Така ли, Мими? Може ли да се види нещо в интернет на този художник?

#4 Spas в Сряда, 25 ноември 2009 10:57

А ние в Шумен си имаме художник, който работи по този начин и създава невероятни неща!!! Бях чувала, но не можех да си представя как изглеждат - после /като ги видях/ загубих ума и дума

#3 мими в Сряда, 25 ноември 2009 10:32

Възхитително!

#2 sel в Понеделник, 19 октомври 2009 13:49

Много интересна и оригинална техника! Картините те грабват и не можеш да откъснеш очи!

#1 Надя в Петък, 16 октомври 2009 19:27

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Пролетно хоро 2019
21 март 2019 | 07:38
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени