Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Мартеницата на моето училище

02 март 2018, Петък | 19:25 | образование

Мартеницата на моето училище

И тази година работилницата на Баба Марта отвори врати за децата-ученици от Иновативно СУ „Св. св.Кирил и Методий”, Велинград. Всички помощници на бабата, известна със сприхавия си нрав, си припомниха обичаите и традициите в България, свързани с настъпването на първа пролет. Давайки воля на въображението си и с много старание, малки и големи изработиха 2000 мартенички, които послучай 1-ви март бяха подарени на всички учители и ученици, деца от детските градини в нашия град и общински служители. Учениците от начален етап си размениха мартенички с кмета д-р Костадин Коев и си пожелаха щастие и късмет, след което се върнаха към учебния процес, заредени с пролетно настроение, въпреки падналия сняг навън.

Пижо и Пенда зарадваха лично своите съученици с пожелания за здраве и не се умориха да раздават усмивки, докато Уафа Хамун от 9-б клас разказваше на всички легендата за възникването на мартеницата– традиция, която датира още от създаването на България, от времето на хан Аспарух. Мартеницата е символ на мира и любовта, на здравето и щастието. Според поверието в белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата на приятелството и взаимната обич.

Проявата се реализира по инициатива на клуб „Предприемачи в действие“ и е част от работата по проект „Твоя час“. Целта бе да се зарадват и децата, и възрастните, но така също и да се фокусира вниманието ни към изконно българските обичаи, от които един от най-любимите, безспорно, е закичването с мартеница на днешния ден!

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени