Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

"Маскарадни игри в Пазарджишко"

19 февруари 2014, Сряда | 10:55 | култура

Гостуваща изложба на РИМ Пазарджик

Изложба Маскарадни игри Вчера, 18-ти февруари, в Исторически музей Велинград бе открита една уникална изложба „Маскарадни игри в Пазарджишко“. Това е гостуваща изложба на Пазарджишкия регионален музей. Авторката на тази весела и пъстра изложба е етнографката Мария Йорданова, която заедно с директора на РИМ г-н Хаджийски присъстваха на откриването на изложбата.

Изложба маски

Изложбата описва пролетните и зимни игри, типични за част от селищата в Пазарджик.Проследени са  зимните маскарадни игри от Коледа до Ивановден във Варвара, Главиница, Овчеполци, както и пролетните обичаи с маски на Сирни Заговезни в  Калугерово, Лесичево, Церово, Бъта, Попинци, Виноградец. Посетителите могат да видят и саморъчно изработените маски, носещи различни наименования- Сурати- от Варвара, Очила- от Лесичево, Образ-от Церово,  Омяс- от Виноградец. Интерес представлява и Джумалът- дървена конструкция, покрита с парцалени или вълнени черги, с опашка от оплит лук, с гердан от нанизани червени чушки.

Маскарадните игри и до днес са живи.Маскираните лица чрез магични, игри, ритуали, маски, костюми, звънци, различни атрибути, прогонват лошото.

Фолклорна група от Чепино

Тази година, с тази изложба се отваря голяма възможност за възраждане на традицията към маскардните игри и предаването й на младите поколения.  Това го показаха и учениците от ОУ „Христо Ботев“, които в Работилницата към музея изработиха кукерски маски. Очаква се и учениците от другите училища във Велинград да се включат в изработването на маски за Сирни Заговезни.

След откриването на изложбата от зам. кмета Исмет Бабучи, посетителите и гостите бяха поздравени от фолклорната група към Културния клуб на пенсионера, Чепино.

Изложбата ще бъде отворена до 30-ти април 2014г.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени