Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Злато и сребро за ВГ ”Караоке”

24 юни 2012, Неделя | 21:07 | общество

Златото и среброто на фестивала „Слънце ,радост ,красота” за децата от ВГ ”Караоке”

ВГ Караоке на фестивалОт 15  до  19.06.2012 година детските и юношеските творчески групи и колективи от България и чужбина имаха възможността да вземат участие в програмата на ХІIІ Международен детски  фестивал Слънце , радост, красота” - Несебър 2012. Фестивалът се провежда в град Несебър, като едно своеобразно съчетание на история и съвременност. Несебър е разположен на Черноморското крайбрежие, има хилядолетна история, уникален е по своето месторазположение, сред  пясъчни дюни и растителност, с просторни  плажове, горещо слънце и богата история. Градът е под егидата на ЮНЕСКО. ХІІI Международен детски  фестивал „Слънце , радост, красота” - Несебър 2012  с организатори  -Община Несебър и Общински детски комплекс - Несебър  под патронажа на  Национален дворец на децата – София  и "Слънчев бряг “ АД. За шеста поредна година в този празник на детското творчество взе участие вокална група ”Караоке” към читалище „Отец Паисий-1893” – гр.Велинград с ръководител Юлиана Ковачева.

Невиждан брой участници тази година - 4 560 в различните категории изкуство. А те са в раздел Музика:- музикални колективи за класическа музика - академични хорове, солисти;- вокални групи и соло изпълнители на народни песни и забавна музика; - инструментални ансамбли и соло изпълнители на - народни, класически и други инструменти; Хореография: - колективи за фолклорни танци, класически балет, модерен балет, бални, характерни, мажоретни танци, спортен рокендрол, и др.; Изключително красиви танци във следните категории :-обработен, автентичен, стилизиран , класически танц балет;  неокласика. Характерен танц - стилизирани сценични форми на танци на народите. Ориенталкият танц „бели денс”джаз , съвременен /contamporent/,  греъм, диско,  свободен стил /free dance/   нестандартни форми - пантомима, степ, спортен рокенрол, циркова акробатика, илюзионисти, мода и др.Улични стилове /street dance/ - Hip-Hop;  Break dance; New Style; Locking&Popping; Krumping; Clown dancing;Free dance Спортни /бални/ танци,които можехме да гледаме до късно през нощта. Изобразително изкуство – Художници-деца участници рисуваха красивите църкви и къщи на Несебър.

В рамките на фестивалните дни бе проведен и конкурсът  „Мис и Мистър фестивал”, в който участниците бяха подготвяни от преподаватели в хореографски училища и модни студия от Москва.След изключително прецизен кастинг и двудневна подготовка нашите малки прекрасни красавици от вокалната група Теодора Райнова/4 години/ спечели титлата Мис „Чар” , а Лилия Радойчева/5 години/ –Мис „Чаровна усмивка”

В рамките на фестивалните дни на 8 сцени в стария Несебър се бе събрал цветът и красотата на света. 9 държави участници,близо 10 хиляди души ,участващи във внушителното дефиле при откриването,където бяхме символично посрещнати с хляб и сол на портите на стария град. Децата от вокална група „Караоке„ имаха честта да вдигнат знамената на държавите – участници във фестивала. В категория забавна песен, оценени от естрадната певица Мими Иванова, Тони Димитрова , композитора Хайгашот Агасян и Светослав Лобошки, спечелихме следните награди :

- Първо място и златен плакет  за  изпълнението на цялата вокалната група

- Първо място и златен плакет за дуета Иванка Средкова и Диана Чолакова във втора възрастова група и право на стипендия по Наредбата за стимулиране на деца с изявени дарби

- Второ място и сребърен медал ,както и право на стипендия по Наредбата за стимулиране на деца с изявени дарби спечели Сонай Юсеин

- Четвърто място и диплом за изпълнението на Мария Пашова

Дълбока благодарност за съдействието на Община Велинград и за това ,че с нас беше и заместник Кметът  Г-н Исмет Бабучи,който осъществи връзките на ниво Общински ръководства ,срещна се с Кмета на град Несебър и Председателя на фонда за културно развитие на Юнеско за България,благодарение на което получихме уверението ,че ще ни бъде съдействано да осъществим подобен форум на територията на нашия прекрасен Велинград.

Изключително високи постижения и звезден миг за деца и родители ,като се има в предвид силните руски школи. С гордост мога да кажа, че децата на вокална група „Караоке” са златни, а това че журито дълго аплодира изпълненията им е достатъчна оценка за високото им ниво. Надяваме се  да зарадваме нашите почитатели,както ние ръководители, родители и близки на децата се гордеем с това. Даряваме нашата радост  на хората, които обичат изпълненията ни.

 

Юлиана Ковачева

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени