Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Младежкото БСП "ЗА" топлите извори

16 януари 2010, Събота | 13:44 | политика, минерални извори

Младежката организация изрази становище по въпроса за минералните извори

Вельова баня извор   След като се разбра, че Велинград ще се опита да придобие права за ползване и стопанисване на минералните води, много граждани и организации подкрепиха идеята, първоначално представена от Общината и Инициативен комитет ”Да поработим за Велинград”. Днес, 16 януари, членовете на младежката организация към БСП - Велинград, излязоха със становище по темата. Те подкрепят идеята и призовават всички граждани да направят това. Вижте оригиналното становище на организацията:

СТАНОВИЩЕ НА МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ КЪМ БСП-гр.Велинград
                                
      Уважаеми съграждани,

След като се запознахме с предложението на Общинското ръководство и  на от Инициативния комитет ”Да поработим за Велинград”.  за делегиране на права върху ползването на минералната вода във Велинград, решихме да изразим и нашата подкрепа в тази посока.  Именно минералните води са емблемата на нашия град, обявен за курорт от национално и международно значение. Той заслужено бе удостоен с титлите” СПА-столица на България” и „СПА-столица на Балканите”, но общината е „с вързани ръце” за стопанисването и използването на това неоценимо богатство, което по силата на стари разпоредби е собственост на държавата и на практика Община Велинград няма контрол върху разрешителните за ползване.

Предложението, за което Общинското ръководство води години наред тежки преговори, може да обедини всички нас – жители на Общината, независимо от убеждения, пол и възраст. Извоюването на правата за водоползването би подсигурило достъп на средства, които ще бъдат инвестирани в инфраструктурата на града ни и в много други области /социални, образователни, културни дейности и услуги и т.н./.

Смятаме, че след като се влагат средства в поддържането на водопреносната мрежа, съвсем закономерно е таксите от ползването и да остават в бюджета на Велинград, защото,  не е без значение, че дължимата сума е над 1.5 млн. лв. на държавата по това перо разходи.

Призоваваме всички хора, които имат гражданска позиция и  на които не им е безразлична съдбата на града ни да се включат в организираната подписка в подкрепа на исканията на Общинското ръководство и Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”, за по добро бъдеще на града ни и жителите в него.

 

16.01.2010 година
Велинград

Коментари

По закон минералните извори на Велинград са изключителна държавна собственост. По закон също общината получава 40% от приходите от сключените концесии за ползване на минарелната вода. Интересно дали общината се е сетила да си потърси парите. Не трябва да се забравя, че пак по закон общината като ползвател има предимство пред частните ползватели. Всичко е въпрос на заявено искане и сключване на договор с министерството на екологията и водите. Добре е, че има инициатива от младите и че се изтъква обществената значимост на този проблем. Според мен трябва в тази акция да се включи и местния депутат. Поздравления за активната позиция от страна на младежта!

#2 nedka в Неделя, 17 януари 2010 18:53

И ако изворите станат общинска собственост, няма ли след това да има - това изворче- на този безнесмен, онова - на онзи /знаем ние как работи Общинския съвет/ а редовите граждани да останат с пръст в устата?

#1 megalamer в Неделя, 17 януари 2010 12:54

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени