Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Мобилност на ученици и учители до Германия

18 април 2017, Вторник | 15:10 | образование

Мобилност на ученици и учители до Германия

Светът се променя и обновява. Всеки, който иска да не изостава от тези промени, трябва да побърза да променr своето мислене, своите знания и ценностна ориентация. Приоритетите на преподавателите на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ отчитат специфичните особености и традиции на училищната образователна среда и представят своите виждания за европейско развитие на училището, което години наред работи по европейски програми и проекти. Проектът „EnergyEfficiencyEmpowerment“, финансиран от европейската програма  „Еразъм+“ за сътрудничество, иновации и обмен на добри практики осъществи своята втора мобилност.

Приключението започва на 19-ти март, когато ученици от девети и десети клас с интензивно изучаване на немски език, заедно със своите ръководители – Спаска  Малинова,  Василка Дамянова и Тома Чонков, се отправят към Германия.

Още с пристигането си в Германия учениците бяха приятно изненадани от гостоприемството и дружелюбността на немските семейства, които ги посрещнаха с прегръдки, и чуждестранните ученици, които също бяха част от проекта. Българската група беше впечатлена не само от училището, което е доста по-различно от българските, а и от разнообразната програма, която беше организирана за тях през тези седем дни.  Учениците използваха пълноценно времето си и съчетаха развлеченията с полезни занимания, в които показваха креативността си. Участваха в различни уъркшопове, посетиха изследователския център „Jülich“,  редица забележителности и интересни обекти като отворена мина и електроцентрала, където се запознаха и с процеса на създаване и пренасяне на електроенергия.

Ученици от Испания, Германия и България прекарваха заедно времето си в забавления, разменяне на познания и научаване на нови факти за културите и ценностите си. Създадените приятелства са многостранни и добри, затова раздялата не беше лека.

Цветина Вачева споделя своите преживявания: „Семейството, при което бях настанена ме посрещна с отворени обятия. Семейство Юнгблут живее в типична за района къща на три етажа и невероятно красив и подреден двор. Разбира се имат и два домашни любимеца – едно малко куче и една сънлива котка. През тази седмица имах възможността да опитам традиционната немска кухня, а през свободното време се наслаждавахме на различни развлечения. Цялото семейство се държеше толкова мило с мен и ми помогнаха да се чувствам като у дома си, въпреки че бях на 2000 км от родината си. Най- важното е че завързахме едно страхотно приятелство! Накрая на нашата вълнуваща седмица в Бедбург ни предстоеше пресконференция. Цялата организация, както и сценария, бяха поверени на нас, учениците. Аз имах възможността да бъда водеща на пресконференцията, заедно с Ларс (ученик от Бедбург) и Кармен (ученичка от Мадрид). Наши съученици бяха изготвили старателно различни проекти, всяка държава представи своя филм за града и училището и макета по проекта. Българската ни група се отличи на събитието, когато ние с песни и сценично поведение превърнахме конференцията в истински празник

Мариам Маврова вдигна на крака цялата публика с невероятното си изпълнение на песента „ Алиуя“. „По – добро изпълнение на тази песен през целия си живота не съм чувал“, споделя  господин Саша Золбах, кмет на град Бедбург. „Беше толкова невероятно, благодарение на отлично подготвените, талантливи и креативни ученици! Благодаря Ви за неповторимия момент, който изживях заедно с вас! Поздравления за България!“

Александър Прегьов, участник в проекта: „ Преди броени седмици бях привилегирован да участвам в проекта „EnergyEfficiencyEmpowerment“ по програма „Еразъм+“. Моето участие се състоеше в пътуване до Германия. Семейството, в което бях разпределен заедно с Кристиана Радичева и Емилиян Десподски, се държаха много мило и гостоприемно. Престоят ми в Германия беше наистина страхотен, установих много нови контакти и приятели. Ако кажа, че това пътуване е било безполезно и безсмислено за мен – ще излъжа. Аз, както и другите участници в проекта, имахме невероятната възможност да научим много нови неща, свързани с енергетиката, както и да изложим знанията си по немски и английски език. Участниците в проекта от Германия и Испания останаха впечатлени от участието на българската група на работните срещи, пресконференцията и разбраха, че сме една наистина огромна конкуренция както в езиковите умения, така и в познанията ни в сферата на информационните технологии и др. Oсобено когато Цветина Вачева и Мариам Маврова   изпяха заедно обичаната  от нас песен „Чийп трилс“ и поканиха всички на сцената. Много съм щастлив и благодарен, че съм сред участниците в този проект, защото работата по него е полезна и ползотворна за мен и се надявам и моето участие да е благоприятно. Очаквам с нетърпение визитата в България тази година!“

Божидар Гивечев  изразява своето мнение за престоя си в Германия: „Искам да благодаря на учителите, които положиха неимоверни усилия проектът по оперативна програма „ЕРАЗЪМ+“ да стане факт и в нашето училище! Благодарение на тях ние се развиваме в различни области, запознаваме се с нови култури и усъвършенстваме езиковите си умения.   Пътуването в Германия беше едно наистина незабравимо преживяване за мен, а мисля, че и за всички останали.

По линия на проекта взехме участие в иновативни и изключително креативни дейности, които бяха доста полезни за нашето бъдещо развитие. Така ние успяхме да съчетаем едновременно работата и забавлението, които вървяха ръка за ръка през целия ни престой. Понякога беше доста изморително, но съм убеден, че всеки от нас е почувствал удовлетворение от свършената работа. Успяхме да изградим един сплотен колектив, който в продължение на седем дни показа, че няма нищо невъзможно, стига да работим заедно като ОТБОР! Подкрепяхме се и бяхме сигурни в своите възможности, не се страхувахме да опитваме различни нови неща, защото знаехме, че иновациите са в основата на проекта„EnergyEfficiencyEmpowerment“,а той е за НАС.“

За всеки един ученик това пътешествие ще бъде запомнено като едно уникално преживяване, предоставило им възможността да се запознаят с различни култури, да създадат много нови приятелства с ученици от Германия и Испания и да съберат спомени, към които да се връщат с усмивка след години, да вярват, че отново ще се върнат на тези места, които са посетили и пак ще прегърнат приятелите си . Но това пътуване им носи и друго предимство - това е и шансът на място да подобрят знанията си по немски и английски език.

 

                             Василка Дамянова

                             Главен учител

                             СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Велинград

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени