Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ден на мониторинга на водите

18 октомври 2010, Понеделник | 22:39 | прессъобщение

Инициативи по повод световния ден на водите

С пробонабиране от река Марица, Атанаска Тунтова директор на Басейнова дирекция-Пловдив, ще открие инициативите по повод Световния ден на мониторинга на водата  18 октомври 2010 год.
Басейнова дирекция-Пловдив съвместно с Регионалната лаборатория към ИАОС и ученици от ОУ „Елин Пелин”- Пловдив ще вземат водни проби от река Марица. Инициативата се организира по повод Световния ден на мониторинга на водите 18 октомври. Ученици и експерти ще трябва да установят чрез полеви методи на изследване какво е състоянието на водите на река Марица. Отговорът ще научим на 18 октомври от 10:30 часа при моста до „Водната палата” от където ще бъдат взети пробите.

Събитията по повод на Световния ден на монторинга на водата ще продължат на 19 октомври във Велинград. Там, към експертите от дирекцията и Регионалната лаборатория към ИАОС Пазарджик, за участие ще се присъединят ученици и преподаватели от ПГГС-„Христо Ботев”-Велиград. В 11:00 часа те ще вземат водни проби от река Чепинска след Велинград при село Драгиново /след вливането на река Мътница/, след което ще бъдат взети водни проби и преди Велинград.  В читалище „Васил Левски”, квартал Каменица от 14:00 часа се предвижда учениците да обявят резултатите от пробите и представят решения на казуси, специално подготвени за случая от експерти на дирекцията.

Миналата година ученици от 9 клас на СОУ "Христо Смирненски" град Хисаря и експерти от Басейнова дирекция Пловдив взеха водни проби при моста на река Бешбунар.Тогава полевата проба показа ниско съдържание на разтворен кислород.

Световният ден за мониторинг на водата се отбелязва от 2002 г., която беше обявена за Световна година на чистата вода. Оттогава през септември и октомври в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават ключови показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите. Идеята е в този мониторинг да участва широката общественост, доброволни мониторингови групи, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации. Световният ден за мониторинг на водата дава възможност за популяризиране и насърчаване на ползата от запознаването на обществеността с провеждането на контрол и мониторинг върху качеството на водата. Стремежът е да се насърчи по-доброто отношение на всеки отделен гражданин за опазването и подобряването на състоянието на водните обекти, както и насърчаване на инвестиционни програми за опазване и съхраняване на водните ресурси.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени