Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Велинград отпразнува Националния празник на страната- 3-ти март

04 март 2015, Сряда | 16:21 | прессъобщение

Велинградчани отпразнуваха националния празник

По традиция, за да почетат паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война , на 02.03.2015 (понеделник) от 11:00 часа пред чешма – паметник на Сярна баня във Велинград се проведе тържество, водещ на което беше Иван Гергев. Той се обърна към присъстващите с думите:„…

Всеки народ си има символ и благоприятни чувства към този ден…”

Председател на сдружение „Славяне”- Людмила Кремова пожела ”и двата народа да имат духовно и физическо здраве и благополучие”. Отговор на въпроса, защо празнуваме трети март, ни даде възпитаничка от СОУ „ Св.св Кирил и Методий” Катя Делимаркова със своето есе, а вълнуващи стихове рецитираха възпитаниците на Иванка Дебулушина-Виктория Филипова и Христо Боцев. За по голяма тържественост на празника допринесе Духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“. Честването на празника беше уважено от зам. кмет на Община Велинград Георги Янчев и зам.-кмет Атанаска Хрисчева.

Венци и цветя поднесоха Общинска администрация, Общински съвет, политически партии, културни институции, училища, гости и граждани на града.

На следващия ден много жители и гости на Велинград се събраха в центъра на града, за да отбележат Националния празник на страната – Трети март, в който България чества 137-та годишнина от Освобождението. На този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Турция, който предвижда възстановяването на Княжество България. 

На площад „Николай Гяуров”се състоя официална церемония, която започна с тържествено издигане на националния трибагреник  и участие на представителен  Духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“. В своето слово кметът на Община Велинград Иван Лебанов поздрави своите съграждани с настоящия празник и припомни кратка история от събитията на миналата 1878г.: „ 

Трети март, ден славен! Трети март, ден велик! Има дати и герои, има събития трагични или величави, към които не може да се пристъпи без вълнение и почит и които всеки народ е длъжен да помни.  В миналото и днес в нашето съзнание звучат онези кратки, ясни и велики думи на Христо Ботев- „ Тоз, който падне в бой за свобода той не умира””. Поздравителни адреси по повод празника бяха отправени до кмета Иван Лебанов от Посланик на  Русия в  Република България – г-н Исаков и извънреден и пълномощен посланик на Република Беларус в Република България- г-н  Воронкович.

За доброто настроение на празнуващите  се погрижиха местната знаменитост Мария Нонева (Мичона), децата от ОДЗ „Фантазия”- град Велинград и известната фолклорна певица Росица Пейчева, специално поканена от Общинска администрация, за да приповдигне българския дух на присъстващите. На площада се изви кръшно и дълго хоро, водено от градоначалника, а велинградчани и гости на града се забавляваха.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени