Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Нека опазим въздуха чист!

15 декември 2017, Петък | 11:22 | прессъобщение

Нека опазим въздуха чист!

С настъпването на отоплителния сезон,  идва и увеличаване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ). Замърсяването на въздуха с фини прахови частици, според редица специализирани изследвания, е предпоставка за:

·         по-често възникване на остри респираторни инфекции (ринити, фарингити, бронхити, бронхопневмонии) и заболявания на очите (конюнктивити и кератити);

·         усложняване и по-тежко протичане на хроничните болести на дихателната система (бронхиална астма, хроничен бронхит, белодробен емфизем) и на сърдечно-съдовите заболявания, което води до намаляване на продължителността на живота.

Проведените многогодишни изследвания показват, че основните източници на замърсяване с ФПЧ са процесите на изгаряне на горива за битово отопление, особено при зими с продължителни метеорологични процеси, затрудняващи разсейването на димните газове в атмосферата (температурни инверсии, ниско атмосферно налягане с безветрие и др.). Въпреки сложните икономически и социални проблеми, свързани с избора на начин на отопление във всеки отделен дом.

За да запазим чистия въздух и здравето си през отоплителния сезон, Община Велинград Ви напомня  правило за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през зимния сезон:

·         При възможност използвайте начин за отопление, който не предизвиква отделяне на димни газове във въздуха.

Ако все пак сте избрали отопление с изгаряне на твърди горива:

·         Не използвайте въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина. При изгарянето на такива горива се отделят увеличени количества прах и вредни химични съединения – серен диоксид и въглероден оксид.

·         Проверете състоянието и височината на комините!  Недостатъчната височина на комините на жилищните сгради (по-малко от 0,5 – 1,0 m над билото) затруднява както процеса на горене, така и разсейването на газовете в атмосферата!

·         Почистете димоходите и комините от сажди! Осигурете топлоизолация на комините и защитни „шапки“ против попадане или кондензация на влага, която води както до постепенно разрушаване на комините, така и до непълно горене с отделяне на сажди и токсичен въглероден оксид!  

·         Не изхвърляйте в контейнерите за битови отпадъци гореща сгур и пепел, тъй като това често предизвиква запалване или продължително димене на отпадъците и замърсяване на въздуха.

·         Не изгаряйте в домашните си отоплителни печки или котли отпадъци – пластмаси, гуми, парцали, печатни издания и др. – тези отпадъци при изгаряне отделят токсични химични вещества.

·         Изгарянето на отпадъци (освен в специализирани регистрирани инсталации) е забранено и нарушителите се глобяват!

  За намаляване замърсяването от автомобилния трафик през зимата:

·         Не оставяйте с включен двигател на място  автомобила си продължително време!

·         Не използвайте автомобили с неизправно изгаряне  на горивото в двигателите – следете състоянието на изпусканите от ауспусите отработени газове!

·         Нивата на емисиите от автомобилните двигатели в вътрешно горене (ДВГ) се контролират от ИА „Автомобилна администрация” и КАТ! 

Община Велинград Ви призовава заедно да опазим през зимата чист въздуха, който дишаме!

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени