Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Някогашните българи

22 септември 2017, Петък | 17:58 | култура

Изложба през погледа на фотографа Крум Савов

Изложбата представя малка част от богатата фототека на РЕМ - Пловдив, която съдържа над 1000 едроформатни снимки, отразяващи всекидневния бит и традиционна култура на българите от края на XIX и първата половина на XX век.

Началото на този уникален фотоархив поставя основоположникът на музея - Стою Шишков. Той е причината за сравнително кратко време да се обиколят повечето селища в тогавашната Пловдивска област и заснемат изключително ценни фотоси.

Пряк изпълнител на тази трудна задача се явява младият и талантлив фотограф Крум Савов Келпетков (1882 - 1949). Останал сирак на шест години, той попада под опеката на своя сродник Стою Шишков, който му помага да получи добра професионална ориентация със завършването на Картографския институт в София.

Крум Савов е от малцината фотографи у нас, които излизат от своето студио и снимат на открито, носейки един нелек товар и справяйки се с трудности от най-различен характер. През целия си творчески път той снима хората в тяхното естествено обкръжение. По много красноречив начин чрез своите фотоси, той е показал българина като характер, като начин на живот, „видял" е умението му да се справя с ежедневието, уловил е способността му да се радва на мига...

Още в началото на своя професионален път Крум Савов получава признание и награди от международните фотоизложения в Лиеж - Белгия (1905 г.) и Лондон - Англия (1907 г.). Повечето негови снимки, които са на родопска тематика, са откупени и публикувани от неговия покровител в сп. „Родопски напредък". Всички те представят „картини” от една далечна епоха, от едно отминало, но в случая не безвъзвратно изчезнало време, благодарение на живия поглед, усет и чувство за историчност на Крум Савов,

Образите, запечатани на неговата плака, са живи, преодолели статичността на снимката и вълнуват и до днес зрителя. Карат го да си задава въпроси и да не забравя кой и откъде е тръгнал. За него те са връзката на дървото с корените му, защото останал без паметта за мнналото и традициите, той неминуемо ще се изгуби в бъдещето.

Навсякъде във фотосите прозира любовта на автора към хората и техните занятия, затова темата на изложбата е „Някогашните българи през погледа на фотографа Крум Савов”.

Изложбата бе представена от доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионален етнографски в музей – Пловдив. Можете да я разгледате в Исторически музей Велинград до 12 декември.

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени