Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Нов бюджет, нови надежди!

01 февруари 2017, Сряда | 15:26 | политика

Бюджетът за 2017 на Община Велинград е факт

Община Велинград

Бюджетът за 2017 на Община Велинград е факт. Както се казва - Нов бюджет, нови надежди!

На свое заседание Общинският съвет, без нито един глас против, прие предложената финансова рамка от кмета Коев и неговия финансов екип. Дали бюджетът е изпълним в приходната си част ще си проличи, когато изпратим 2017 година?! И ако държавните приходи в размер на близо 15 милиона зависят от волята на финансовия министър и събираемостта на държавния бюджет, то разликата от близо 11 милиона е изцяло в уменията за събираемост на местно ниво.

Основният въпрос, на който трябва да си дадем отговор като данъкоплатци е: Ще си платим ли навреме данъците и най вече съвместим ли е техният размер за това което получаваме като услуги?! 

Философията, изповядвана от кмета Коев и зам. кмета по финанси А. Палигоров „Висока събираемост, вместо високи данъци“ е пропила изцяло новата финансова рамка на Община Велинград за настоящата 2017 година. И ако при предишния бюджет за 2016 година  имаше корекции на данъчните ставки, в сегашния бюджет това категорично липсва. Числата на бюджета показват  желание, а може би и увеличен капацитет от страна на администрацията, за увеличаване на приходите от туристическият данък. Несъмнено, това е едно от най-важните пера за увеличаване на финансовите постъпления в Общината от местните икономически приходи, което беше неглижирано и подценявано от предишните управления за значително увеличаване приходите в общинския бюджет.

Предизвикателството за събирането на прогнозната сума от туристическия данък в размер на малко повече от 500 хил. лева за 2017 година ще е най голямата проверка за капацитета на  общинската администрация, ръководена от кмета Коев. Самият той, още по време на предизборната си кампания, а и в последствие като кмет, твърдеше, че най-големият резерв на приходите в Община Велинград е имено данъкът, който плащат гостите на града. Контролът по събираемостта и отчетността на туристическия данък е условие, което ще позволи на Велинград да продължава да се утвърждава като предпочитана туристическа дестинация на български и чуждестранни туристи.

Очакваните приходи от данъка на превозните средства в размер на 890 хил. лева, както и данък сгради от 600 хил. лева, са другата част на данъчните приходи за новия общински бюджет. Интересен е фактът, че в разчетите на бюджет 2016 имаше повишения, макар и минимални на данъчната ставка за МПС. Какъв е ефектът от тази мярка? Какво е нивото на събираемост? Въпроси, на които трябва да бъдат дадени отговори. Отговори, които трябва да бъдат анализирани и да бъдат взети адекватни решения. В противен случай рискът от неизпълнение на приходната част е сериозен.

Важна част от заложените проходи е и таксата за битови отпадъци с внушителната сума от малко над 2 мил. лева. А тук събираемостта е най- пряко свързана с качеството на услугата, която се предлага.

Съдебните саги със „Еко Титан“,  ниското и незадоволително качество на услугата, която фирмата предлагаше, са причина таксата за битови отпадъци да е по-скоро в графата “няма да платя“. Ревизирането на договорите и появата на нова фирма, отговаряща за почистването на града и общината, е условие, което ще повиши събираемостта на данък смет. Качеството на услугата за сметопочистване трябва да се вдигне с много нива, за да може да има преосмисляне от страна гражданите и да прехвърлят това си задължение в графата “трябва да платя“.

И ако приходната част на общинския бюджет е бъдещ разчет и умения на администрацията с политики и управление да накара гражданите да изпълнят своите задължение, то разходната част е нейна отговорност и основно задължение. Управлението на Велинград е управление на парите на гражданите.

Прегледът на бюджета в разходната му част показва консервативен подход и политики, подчинени на правилото: “Харчим толкова, колкото имаме!“. Гарантирането на социални придобивки, запазването на политики в областта образованието, културата и спорта, са важна част от запазването и доразвиването на устойчива среда за градско развитие.

Спазвайки собствения си оздравителен план, администрацията и финансовият екип през разходната си част на бюджета се опитват да запазят нивото и качеството на живот,  да подготвят и създадат условия за икономически растеж.

Несъмнено бюджет 2017 на Община Велинград не онзи бюджет, които кмета и неговият екип си мечтаят да ни представят и да управляват, но това е възможният бюджет!

Наследството на Иван Лебанов тежи много, но управлението до момента показва че има решение на проблемите. Новите стопани на общината имат нелеката задача да платят стари задължения и да  стабилизират местните финанси. Новият бюджет дава нови надежди за успеха на това начинание и за излизане от финансовата криза. Бюджет 2017  безспорно е стъпка в правилната посока!

Милен Марков

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени