Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Новина от РИОСВ

30 септември 2015, Сряда | 21:12 | общество

Директорът на РИОСВ назначи комисия за изготвяне на мотивирано предложение до МОСВ за намаляване площта на защитена местност „Атолука”

На заседание в РИОСВ, 14-членна междуведомствена комисия разгледа и обсъди документацията по предложение, направено от кмета на община Брацигово за намаляване площта на ЗМ„Атолука” в землището на с. Равногор, община Брацигово, област Пазарджик.  Комисията излезе с предложение до министър Василева за издаване на заповед за намаляване площта на ЗМ„Атолука” с  изключване на имоти с площ 194 дка.

 

Предложението се мотивира с това, че още при обявяването й за защитена територия,  в ЗМ„Атолука” е включено летовище „Васил Петлешков” с над 400 съществуващи вилни сгради, два хотела и прилежащи към тях заведения за хранене и инфраструктура – алеи и  асфалтирани улици, което по същество представлява урбанизирана територия без консервационна значимост. След влизането й в сила РИОСВ – Пазарджик ще предприеме необходимите действия за отразяване на промените в картата на възстановената собственост в землището на село Равногор, както и с ясно и трайно видими знаци на терен.

 

 

Летовище „Атолука” (Васил Петлешков)е съществувало преди обявяването на защитената територия (категория: историческо място). Впоследствие е включено в границите ѝ, съгласно Заповед №1990/1969г. на министъра на горите и горската промишленост. По-късно, със Заповед №10/1985 г. на председателя на КОПС при МС е увеличена територията й. Към момента, летовището представлява урбанизирана територия без консервационна значимост, поради липсата на предмет на защита /естествени природни местообитания - вековна иглолистна гора/, дали фактическо основание за разширяване на резервата през 1969г.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени