Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Новина от РИОСВ

30 октомври 2015, Петък | 15:19 | общество

Директорът на РИОСВ издаде актове за установяване на публично държавно вземане на седем общини

Седем общини са с неплатени отчисления за обезвреждане на отпадъци чрез депониране. Директорът на РИОСВ-Пазарджик издаде на администрациите актове за установяване на публично държавно вземане.  

През последните години, общините увеличават количествата депонирани отпадъци  и системно непредвиждат в бюджетите си средства за закриване и рекултивация на действащите сметища, както и за изграждане на съоръжения за третиране на битови и строителни отпадъци. От 01 януари 2011г. Законът за управление на отпадъците задължи общинските администрации да предвидят в бюджетите си тези суми и да ги превеждат системно по откритите за целта сметки в РИОСВ. Тези отчисления участват и във формирането на такса битови отпадъци.

Към днешна дата, задълженията на община Пазарджик възлизат на 4 530 602 лева. Големи са задълженията и на общините: Велинград - 1 523 325 лева, Септември - 330 295 лева, Брацигово -  293 577 лева, Ракитово - 223 720 лева, Батак - 94 337 лева и   Белово - 48 765 лева. Само общините Панагюрище и Лесичово са превели всички дължими отчисления за закриване и следексплоатационни грижи, както и тези за изграждане на нови съоръжения за третиране на отпадъци.

При извършване на дейност по обезвреждане на отпадъци чрез депониране, всеки собственик на депо е длъжен да осигури в пълен размер средствата за неговото закриване и за следексплоатационни грижи.

Експертен анализ сочи, че причината за обема депонирани отпадъци и натрупването на дължимите за обезвреждането им суми, е резултат от недостатъчната ефективност на въведените общински системи за разделно събиране на отпадъци. Една от целите на разделното събиране е именно намаляването на количествата отпадъци, отиващи на депата, а оттам и на дължимите отчисления.

Коментари

Мноооо си тъп Сашее

#8 в Събота, 31 октомври 2015 20:16

До № 6.. Вярно, че Дафов, апаша му с апашите разпродаде най – много, ама и Лебанката не му отстъпва. И друго друже № 6 Дафов може де е сключил договора с който общината апортира земята, но 100% общината загуби общинското участие по време на управлението на Кмета Лебанов. Има кой да ги установява и времето законността на тези неща. :n :n

#7 в Събота, 31 октомври 2015 15:37

Бъркате времената, с Дфовото време, когато плажът в Каменица премина в частни ръце, както Културния дом, стадиона, поликлиниката, старото игрище и ред други общински имоти А Лебанов върна на общината Клептуза, пощата в Чепино, общежитието на болницата, така, че не бъркайте боб с поп!

#6 Кирил в Събота, 31 октомври 2015 12:29

Гледах снощното предаване по Телекабел. Очаквах да видя дебата между двамата кандидат кметове. Дебатът не се състоя , защото се яви само Лебанов, в пряк разговор с Ангел Узунов. Пак във неговия стил изброи само положителните неща, които е направил през двата му мандата и нямаше достойнството да посочи поне една своя грешка. Все пак неговите волни или неволни действия и проява на некомпетентност и съглашателство с общинските съветници се знаят. Изказът му, че работи със всички, не е случаен. По този начин си осигури комфорт през свойте два мандата и благодарение на това извърши неизгодни сделки за общината. На едни раздаде общинско имущество, други направи управители и контрольори на общински предприятия и търговски дружества и по този начин той нямаше опоненти. Мисля, че през неговото управление плажът в Каменица от общински премина изцяло в частни ръце. По темата Клептуза- да, адмирации, че я върна,, но за 8 години се строят градове, а той е направил едни проекти. Лебанов имаше наглостта да говори, че семейството му е в стрес- жадни ли са, гладни ли са, безработни ли са, без дом ли са, та се стресират? Задайте си въпроса защо лебановото семейство е в стрес? Лебанов посочи, че опонентът му Коев е бил неизвестен. Явно той непрекъснато вменява на хората това нещо. Не е важно дали си известен, а какво можеш и какви качества имаш. С репликата си „Моето име отваря врати“, не посочи примери, къде е отворил врати в полза на нас- гражданите.

#5 в Събота, 31 октомври 2015 07:32

Лебанов дава обясненията в кръчмата... не тук :L

#4 в Петък, 30 октомври 2015 23:21

Лебанов, какви са точно тея екотакси не разбрах? И защо ги плаща общината? Да обясниш като за обикновени хора.

#3 в Петък, 30 октомври 2015 15:50

Tozi e falilar cqlata obhtina.Kradec i ima naglosta da iska pak da e kmet. :-

#2 chepinec в Петък, 30 октомври 2015 15:39

Община Велинград е сред общините, които са най-големи длъжници... Това са пълни глупости. Не казваме, че сме велики, но община Велинград има кредит, който е теглен за да може да се разплащаме по европейските програми. Вие знаете, че трябва първо да се разплатим и чак тогава парите се връщат. Ако ги нямаме, не можем да приключим с дадения проект. Да, имаме 5 милиона лева кредит, с който обслужваме европроектите. Той бе гласуван от общинския съвет В цялата страна е така. Коя община не тегли кредити? В интернет страницата на РИОСВ Пазарджик пише че общината дължи 1 560 000лв., които предстои да се съберат с принудително вземане от държавата. Това са екотакси от 2011 година насам. Как ще се справите с този проблем? Точно така. В момента плащаме за нещо, което не съществува. Вижте и другите общини. Пазарджик не плащат, Брацигово не плащат, Ракитово не плащат. Ние плащаме сега за нещо, което е виртуално – сметището или завод за отпадъци, което ще бъде край Пазарджик още не съществува, но ние, общините, трябва да плащаме. Защо? Такъв е законът. Такъв е законът, но той справедлив ли е? Справедлив или не, трябва да се изпълнява... Като го има, тогава ще плащаме. Нали тези екотакси се събират, за да се изгради заводът? Така е, но проверете какви данъци плащат хората за такса смет по брой население. Ще видите, че ние сме с най-ниската цена. Какво да изисквам аз тук от хората при, 35% безработица, да плащат още ли?

#1 Lebanov в Петък, 30 октомври 2015 15:35

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени