Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Новини от РИОСВ Пазарджик

10 ноември 2015, Вторник | 08:46 | общество

Новини от РИОСВ за мониторинг на кафявата мечка и извършена екоинспекция

Специалисти на РИОСВ – Пазарджик участваха в мониторинга на кафявата мечка в Западни Родопи 

Специалисти на РИОСВ–Пазарджик се включиха в екипите за мониторинг на кафявата мечка /Ursusarctos/ в началото на ноември в Западни Родопи. Наблюдението на защитения вид е част от Националната система за биологичното разнообразие, която се координира от Изпълнителна агенция по околната среда. 
При наблюденията са установени следи и екскременти от кафяви мечки по три от предварително определените маршрути в териториалния обхват на ДГС Батак и Пещера. Данните за следите, GPS координати и др. обстоятелства са въведени в електронен формуляр чрез специално GPS устройство. Обобщените данни от преброяването на кафявата мечка ще уточнят числеността и динамиката на популацията на вида в региона и страната.
Кафявата мечка /Ursusarctos/  е най-големият хищник у нас. Видът е индикатор за първична дива природа. Обитава Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Витоша.
Мечката е застрашен вид, включен е в Червената книга на България. Защитена е от Закона за биологичното разнообразие. Обект на защита е от Бернската конвенция, Директивата за местообитанията, CITES.
 
96 проверки в 73 промишлени обекта извърши екоинспекцията в Пазарджик през октомври
През октомври експертите на РИОСВ провериха 73 промишлени обекта в област Пазарджик. Проверките са 96, а дадените предписания 44. 
Приоритетни бяха проверките за установяване на незаконни автоморги, както и на лица, които търгуват с авточасти – втора употреба. За констатирано нерегламентирано разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства на площадка в гр. Пазарджик, на “Латорре Авто”ЕООД е съставен акт по Закона за управление на отпадъците. В резултат на извършен емисионен контрол и установени превишения на индивидуалните емисионни ограничения са съставени актове по Закона за водите на „Биовет“АД, гр. Пещера и „Марица Екофроуз“ЕАД, гр. Пазарджик. На „Интермашинекс”ООД, гр. София, стопанисваща вилно селище „Ива” в землището на гр. Сърница е съставен акт за заустване на отпадъчни води без разрешително в язовир Доспат. 
През октомври на «зелен телефон» и по електронната поща в РИОСВ постъпиха 11 сигнала. След бърза реакция и предписания на „Напоителни системи”ЕАД беше възстановено нормалното водоподаване в канала на улица „Тинтява” в Пазарджик. След намеса на екоинспекцията е преустановено  нерегламентирано изсипване на изкопни маси от ремонт на водопровод на закрито сметище в м. „Чифлика”, землище на с. Сестримо. 
Проверките и констатациите определиха шест от подадените сигнали за неоснователни, два са препратени за предприемане на действия от администрациите на община Велинград и ОД”Земеделие”- гр. Пазарджик, а по един проверката предстои.

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени