Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Новини от РИОСВ Пазарджик

19 януари 2015, Понеделник | 19:34 | прессъобщение

39-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици и Ежегодната кампания на МОСВ „За чиста околна среда” отпуска 3,5 млн. лева за малки екопроекти на общини и детски учебни заведения

Значително по-голям брой водолюбиви птици зимуват тази година във влажните зони на област Пазарджик, е заключението на експертите на РИОСВ, взели участие в 39-то им преброяване през уикенда.

На 17-ти и 18-ти януари / събота и неделя /, заедно с представители на БДЗП и Зелени Балкани, те обходиха най-значимите влажни зони в област Пазарджик : язовир “Тополница”, рибарниците край с. Звъничево, водоемите край ВЕЦ „Алеко”, поречията на реките Марица и Тополница.

Представители на видовете голям корморан, сива и бяла чапла, зеленоглава патица, малък гмурец, лиска са наблюдавани във всички влажни зони. Изненада са двата големи водни бика в рибарниците край Звъничево (защитен вид, съгласно ЗБР и застрашен, според Червената книга на България). В рибарниците край с. Звъничево се наблюдава най-голяма численост и видово разнообразие на зимуващи водолюбиви птици – 103 лиски, 3 сиви чапли, 6 малки корморана, 120 жълтокраки чайки, 2 речни чайки, 3 големи гмуреца и 2 неми лебеда. Топлото време е пропъдило обичайната популация на зимуващите във водоемите неми лебеди - при ВЕЦ „Алеко” е забелязан само 1, а в рибарниците край Бошуля - 2. При обхождането на участъка - поречие на река Марица /от с. Три водици до гр. Пазарджик/ интересна находка е забелязаната белоока потапница (защитен вид, включен в Червената книга на България), нехарактерен за влажните зони на региона.

39-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици - януари 2015 г. се извърши в цяла Европа, под егидата на Wetlands International. То е част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие в Р България.

 

Ежегодната кампания на МОСВ „За чиста околна среда” отпуска 3,5 млн. лева за малки екопроекти на общини и детски учебни заведения


И тази година Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ отпуска чрез своето Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ 3,5 млн. лева за кампанията „За чиста околна среда”.

Кампанията се провежда от 12 години и е доказала своята устойчивост. Осъществява се от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и ПУДООС. От 2009 година до сега в рамките на програмата са реализирани 2048 проекта.
Покана за участие тази година е отправена към две групи кандидати. За училища, детски градини и обединени детски комплекси са определени общо 1,2 млн. лева. Техните проекти могат да получат финансиране в размер до 5000 лева.
За другата група - общини и кметства са заделени средства в размер на 2,3 млн. лв., а финансирането им е в размер до 10 000 лева.
За всички кандидатстващи крайният срок за подаване на
проектите е 20-ти февруари, в ПУДООС. След оценка одобрените
проекти ще бъдат обявени на 3-ти април.
Подпомагат се дейности, свързани с опазването на околната
среда в образователния и възпитателния процес, а  в общините -
проекти за залесяване, зацветяване, създаване на зони за отдих,
детски и спортни съоръжения на открито, билкови градини в училищата.
Очаква се засилен интерес към кампанията.
През тази година училища, детски градини и обединени детски
комплекси ще могат да изпълняват проектите си до 30-ти октомври и
да ги отчетат през ноември. За кметства и общини срокът за
изпълнение е до края на ноември, а отчитането - през декември.

 

Повече подробности за реда и условията за кандидатстване в конкурса може да видите тук  - http://pudoos.bg/

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Да бъдеш „Junior”
03 февруари 2020 | 16:24
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени