Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Новини от РИОСВ

10 декември 2014, Сряда | 17:58 | общество

Новини от РИОСВ за водоема за "богати" разтвори при рудник "Цар Асен"

Актуална информация за състоянието на водоема за „богати” разтвори на рудник „Цар Асен”

Във връзка с метеорологичните прогнози за предстоящи интензивни дъждове през седмицата, на 08.12.2014г. /понеделник/, експерти на РИОСВ-Пазарджик извършиха проверка на водоема за „богати” разтвори под насипището на рудник „Цар Асен”.

При извършения оглед се констатира критично ниво от 190 см. на водите във водоема при оптимална кота – 150 см. и дрениране към коритото на р. Луда Яна. С констативен протокол № 04-88/08.12.2014г. на оператора „Еко Медет”ЕООД, гр. Панагюрище е дадено предписание за непрекъснато наблюдение и недопускане преливане на дренажни води в р. Луда Яна. Изпомпването на водите от водоема към котлована на рудник „Цар Асен” е започнало в 17.00 часа на 8-ми декември. Дейностите по изпомпване на дренажните води се изпълняват от „Благиев инженеринг”ЕООД, гр. София.

На 09.12.2014г. директорът на РИОСВ уведоми за кризисната ситуация  областния управител на Пазарджишка област, директора на БД „ИБР”, гр. Пловдив и директора на РЗИ-Пазарджик. Същия ден експерти на РИОСВ и РЛ-Пазарджик към ИАОС извършиха повторна проверка на водоема за „богати” разтвори. Въпреки непрекъснатото изпомпване, в резултат на падналите проливни дъждове през последното денонощие, се констатира повишено ниво на водите във водоема над 2 м и преливане на дренажни води в коритото на р. Луда Яна. Взети са водни проби за анализ от дренажните води преди заустване в р. Луда Яна, с цел прилагане на административно-наказателна процедура по Закона за водите.

По информация на „Еко Медет”ЕООД, операторът е предприел мерки за увеличаване дебита на изпомпваните дренажни води. Уведомен е и принципалът на дружеството – Министерство на икономиката за отпускане на финансови средства за монтиране на стационарна помпена станция и напорен тръбопровод.

Експерти на РИОСВ-Пазарджик са на обекта и в момента.

Изпомпването на водоема при рудник „Цар Асен” продължава с високонапорна помпа. Очакванията са до 24 часа нивото му да се понижи до безопасна кота.

 Изпомпването на водоема при рудник „Цар Асен”от „Благиев инженеринг”ЕООД посредством две бензинови помпи продължава, установи проверката на РИОСВ днес.  Количеството на деренажните води от насипището над водоема  все още е над безопасната кота, което води до преливане в коритото на р. Луда Яна. 

В резултат на предприетите мерки от управителите на „Еко Медет ”ЕООД  и ”Панагюрска медна компания”ООД под координацията на областния управител, в 13 часа е пусната в действие и стационарна високонапорна помпа с дебит от 70 куб.м/час.Помпата е монтирана на площадката от „Панагюрска медна компания”ООД. Предвижда се до 20.12.2014г. на обекта да бъде доставена още една / резервна/ високонапорна помпа.

Очаква се до 24 часа да се понижи до безопасна кота нивото на водоема за богати разтвори, което ще преустанови изтичането на дренажни води в р. Луда Яна.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

76 години безсмъртие
03 май 2020 | 15:52
Празничният 6 май 2020
06 май 2020 | 18:18

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени