Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Изложба представя сватбени обреди

15 май 2013, Сряда | 19:43 | култура

Сватбените обреди на етносите в Шумен

Изложба на сватбени обреди

Исторически музей Велинград отвори врати за гостуващата изложба на Регионален исторически музей- Шумен- „ ... а да са сватиме, а да са сродиме...“. Изложбата представя различни моменти от сватбената обредност  на всички етноси, живеещи  в Шумен през XX-ти век – арменски, ромски, еврейски и турски етнос.

Най- старинният обичай  за арменския етнос  е сключването на брак- церемония, каквато няма в целия свят.

Изложба на сватбени обреди

Сватбената обредност на ромския етнос  е много богата и разнообразна поради факта, че ромската общност има две подразделения: дасикане рома- „български“ роми, изповядващи християнството и  хорохане рома- „турски“ роми, изповядващи исляма. Запазени и до днес при „турските“ роми са обичаите къносване на булката и избръсване на младоженеца. Сватбената обредност на еврейския етнос е най-характерен с  подреждането на чеиза (ашугар)на момата десет дни преди сватбата , за да се разгледа от всички. Оцененият от роднините на годеника чеиз се вписва в брачния договор ( кетуба). В сватбената обредност на турския етнос се откриват следи от различни култури  и обичаи- къносване- къна кеджеси, публично бръснене на младоженеца, къпане на булката, факелно шествие и танци.

парохет

Интерес в изложбата представлява  парохет (завеса, покривало)от синагогата в Шумен, където са били извършвани сватбените церемонии до 1945г.

За да усетите атмосферата на обредите на тези етноси, които и до днес живеят, общуват и празнуват заедно, можете да разгледате тази интересна изложба, която ще гостува цял месец- до 10-ти юни. А в събота- 18-ти май от 11ч. в двора на музея ще бъде отбелязан Международният  ден на музеите  с провеждането  на  Ден на отворените врати с богата фолклорна програма.

Коментари

Разгледах я! Действително е много интересна!

#1 Стефка в Петък, 17 май 2013 07:02

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени