Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Община Велинград с искане към държавата за нов водопровод от „Клептуза”

18 юли 2018, Сряда | 22:15 | прессъобщение

Община Велинград с искане към държавата за нов водопровод от „Клептуза”

Липсата на нормално водоподаване  в град Велинград е до болка познат проблем на гражданите на курортния град. Остарялата водопроводна система /на повече от петдесет години/ е основната причина за честите аварии и липсата на вода в голяма част от града. Усилията на местната власт в лицето на кмета Коев са за трайно решение на проблема. Въпреки,че общината и ВКТВ разполагат с ограничени финансови ресурси, до момента се предприемат нужните мерки ,включително и изготвянето на „Водна стратегия”, с която да бъде решен въпросът с липсата на вода в дългосрочен план.

Допълнително проблемът с водоподаването се усложни с наложената забрана от РЗИ –Пазарджик да бъде ползвана питейна вода от каптажните групи „Легуринец“ и „Сухата лъка“ с общ дебит 70 л/сек, заради наличието на естествен уран и алфа активности.

Предвид създалата се ситуация и постоянната липса на нормално водоподаване, освен ремонта на довеждащ водопровод „Водев чарк”, кметът Коев  е предприел действия с искане до МРРБ за  финансиране на алтернативен източник за доставка на допълнителни водни количества.

В писмото, адресирано до министър Нанков, се посочва  нуждата от специално финансиране на проект за осигуряване на питейна вода за жителите и гостите на гр. Велинград от  карстов извор “Клептуза“  до помпена станция.

Като допълнителна аргументация към искането за финансиране на нов водопровод от „Клептуза” е посочено становище на здравното министерство за осигуряване на алтернативен водоизточник и изграждане на нов водопровод, както и копие от доклад на Временната комисия за установяване на потенциално опасните и конкретните случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите.

„В тази връзка се обръщам към Вас с молба за подкрепа за излизане от изключително тежката ситуация, в която е поставен гр. Велинград и одобрение за стартиране на процедура за изграждане на нов водопровод. Необходимо е да предприемем спешни мерки възможно най-скоро, за да избегнем възможността да останем без необходимите количества питейна вода и преминаване в режим  за водоподаване, което ще е пагубно за нашата община” - завършва своето искане кметът Коев.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени