Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Откриха Регионално депо за битови отпадъци

19 октомври 2017, Четвъртък | 13:07 | общество

Откриха Регионално депо за битови отпадъци

На 13 октомври в с. Алеко Константинов, община Пазарджик бе открито Регионално депо за твърди битови отпадъци, което ще обслужва всички общини в областта.

Лентата прерязаха министърът на околната среда и водите Нено Димов, директорът на ПУДООС Ренета Колева и кметът на община Пазарджик Тодор Попов.

На събитието присъстваха кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, депутати от ГЕРБ от Пазарджишки избирателен район и кметовете на останалите  общини.

Съгласно европейските изисквания, до края на 2017 г. общинското депо на Велинград ще бъде закрито, което налага общината да започне да депонира отпадъците си в новооткритото регионално депо. Поради тази причина община Велинград ще трябва да заплаща допълнителни разходи за транспортиране на битовия отпадък, такса към оператора за стопанисване на регионалното депо, отчисления по закона за управление на отпадъците и много други разходи. Необходимо е да се търсят начини за дофинансиране на всички възникнали допълнителни разноски. Ще бъде изготвена нова план- сметка, с включени всички независещи от община Велинград разходи, това неминуемо ще доведе до увеличаването й.

За да бъдат облекчени разходите за генериране и извозване на отпадъците, община Велинград и община Ракитово подписаха споразумение за партньорство за изграждане на претоварна станция за отпадъци. Предложението е за “Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци”. Чрез кандидатстване с проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритет на ос 2 “Отпадъци” на Оперативна програма “Околна среда 2014-2020г.”, ще се осигури възможност за изграждане и въвеждане в експлоатация на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци и на инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. При реализирането на проекта ще се постигне намаляване на количеството депонирани отпадъци до регионалното депо, като бъде осигурен допълнителен капацитет за предварително им третиране и рециклиране.

Това от своя страна ще доведе до постигане на националните цели и ще се подпомогне изпълнението на задължението на България като държава – членка на Европейския съюз, относно депонирането само на отпадъци, които вече са били третирани.

В интерес на жителите на цялата община е да преосмислят навиците си при изхвърляне на отпадъците, а именно тяхното разделно събиране.

Нека всички се стараем да правим това, което допринася за опазването на околната среда и намалява количеството на отпадъците. Така малките ежедневни усилия, които полагаме, ще имат пряк и незабавен ефект върху заобикалящия ни свят.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени