Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Откриха параклиса „Свети Власий“

01 септември 2014, Понеделник | 13:38 | общество

Откриха параклиса „Св. Власий“ в Каменица

Откриване на параклиса Свети Влас

Слънчевият 30-ти август събра множество хора , които присъстваха на официалното откриване на параклиса “Свети Власий“, в непосредствена близост до най- горещия и целебен извор в градаВласа.  Божият дом, който съхранява частици от мощите на светеца,  е факт благодарение на основния дарител и ктитор  Мария Рангелова, инициатора на строежа на параклиса отец Антон и инициативния комитет , в който е взел участие и кметът Лебанов. Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, който откри параклиса, връчи благодарствена  грамота на г-жа Рангелова .

“Бог помогна на  Мария Рангелова в доброто й начинание“.

Откриване на параклиса Свети Власий

До извора Власа някога е имало храм, който се намирал на място, което в момента е частен двор откъм десния бряг на реката. По време на турското робство той е разрушен. Новоизграденият храм сега е от другата страна и по-близо до извора. Името на Свети Власий, който се счита за повелител на болестта влас по домашните животни, е свързано и с водата. Светецът е живял по времето на големите гонения срещу християните в Кападокия, предвождани от римския император Диоклетиан.

След откриването десетки вярващи запалиха свещички в храма и си взеха от курбана за здраве.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени