Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Пещера "Лепеница" очаква посетители

13 септември 2010, Понеделник | 12:46 | прессъобщение

Пещерата "Лепеница" край Велинград вече е отворена за посетители !

Откриване на пещера ЛепеницаСлед 50 години една от природните забележителности на България – пещерата „Лепеница” вече е отворена за посетители. Проучена преди около 85 г., тя бе официално открита тази събота - 11-ти Септмври, от зам. министъра на икономиката Иво Маринов. Той бе сред първите гости, които посетиха пещерата във вътрешността й.
Сред официалните лица, които уважиха събитието, бяха още и народните предствители Гинче Караминова и Ангел Даскалов, обласният управител д-р Дончо Баксанов, заместничката му Ваня Минкова, кметовете на двете общини – Велинград и Ракитово – Иван Лебанов и  Емилия Еленкова.

На церемонията по откриването думата бе дадена на заместник министъра, областния управител, както и на кметовете на двете общини, които с общи усилия успяха да поставят началото на облагородяването на един ценен, но позабравен доскоро туристически обект. Със съдействието на Сдружението на хотелиерите бе организиран коктейл на открито, където запалените пещерняци, освен всичко, успяха и да се почерпят.

До няколко седмици туристи ще могат да разглеждат само първите 600 м от картотекираните 1300 от пещарата "Лепеница"  по силата на заповедта, издадена от екоминистър Нона Караджова. Предстои в най-скоро време  да бъдат направени парапети на най-опасните места. „Лепеница” предлага нещо съвем различно от всяка друга пещера. Тя е запазена в непроменен вид, пещерата е абсолютно натурална, като там все още няма осветление или спомагателни съоръжения.
 

Коментари

Екстра. Дано по-бързо и я обезопасят и да пескат цялата да се разглежда, не само 600 метра. БРАВО ! :O

#4 t-rex в Понеделник, 13 септември 2010 13:54

Най-послееее...

#3 Mirrea в Понеделник, 13 септември 2010 13:22

nai posle! bravo! :D

#2 Az в Понеделник, 13 септември 2010 13:16

Бравооо, супер ! :y

#1 Rdlk в Понеделник, 13 септември 2010 13:12

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени