Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Отличия на звънчетата

08 юни 2018, Петък | 07:54 | култура

Отличия на звънчетата

На 31-ви май и 1- ви юни в Община Минерални бани , област Хасково, се проведе 18-тият Международен детски енофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“.Фестивалът е посветен на 1-ви юни – Международният ден на детето. Той се осъществява под патронажа на Министерството на културата и е вкючен  в неговия културен календар. Етнофестивалът се организира от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ със съдействието на Община Минерални бани.

Медийни партньори на събитието са БНТ, БНРадио, Радио Благоевград. Чрез универсалния език на песента и танца бяха отправени послания за единство и общо бъдеще на Балканите и Европа , за толерантност между етносите , за уважение към различните духовни и културни ценности и традиции.

Детският етнофестивал бе открит на 31 – ви май 2018г в летния театър на красивото родопско селище Минерални бани , област Хасково.На фестивала имаше много гости и участници, които бяха над 2000- от България, Румъния, Сърбия,Македония, Босна и Херцеговина, Турция, Гърция, Хърватия, Полша, Молдова, Русия.

Какво беше участието на Николета Сачкова от ДЮВИШ,,Звънче“? Тя имаше специална награда от фестивала,,Път към славата“ – София да участва като награда. Николета се състезаваше в групата на индивидуалните изпълнители в едно с фолклор, инструменталисти и поп музика. Доста бяхме озадачени как може да бъдат оценявани заедно различните жанрове –но това е факт. Естествено превест имаше фолклорът . Николета се представи брилянтно. Тя завоюва трето място, статуетка и таблет , което за нас е най-голямото отличие. Над 2000 участника и нашето звънче е трето, това е голям успех. Естествено и поздравленията бяха много към нея от вокални педагози инструменталисти, дори представителите от КНСБ дойдоха  да я поздравят за брилянтното изпълнение и специално да се снимат с нея. Пожелаха й още дълги години да я виждат и по големите сцени и да продължава да се развива в това необятно изкуство – музиката.

 

                                 Моята песен за България

На 1-ви и 2-ри юни 2018 год. в община Челопеч се проведе втория фестивал за млади изпълнители ,,Моятя песен за България“.Фестивала се провежда на едно прекрасно място, където лъха спокойствие и тишина , прекрасна гледка , а това е амфитеатралната сцена на парка ‚,Корминеш“.

На този фестивал участват индивидуални изпълнители и вокални групи в няколко възрастови категории.Фестивала има за  цел да пополяризира българската песен, да разпали родолюбиви чуства у подрастващите,да насърчи младите изпълнители в певческото изкуство , да стимулира създаването на нови песни за Булгария.

От музикална школа „Звънче “участие взеха пет деца от различни възрастови групи. Дарина Лагадинска, Калина Деаподска, Михаела Нанова, Венелин Каленов, Николета Сачкова. И двете песни на участниците бяха на български език , което е повече от прекрасно. Фестивалът се очертава като много силен , защото участниците са на много високо ниво. Въпреки конкурсния характер, въпреки голямата конкуренция , всички деца се забавляваха много.

Журито беше в състав: Етиен Леви , Светослав Лобошки, Хайгашот Агасян.Това са едни прекрасни творци, децата ги обичат, а и те ги обичат.

Оценяването беше по точкова система. С отделни точки се оценяват отделните критерии и от тях се прави общият брой. Веднага след следващия изпълнител на видеостена се появяват точките и така всеки вижда с какви точки е и съответно на кое място е. Така няма сърдене , няма кавги, всичко е ясно и точно. Всичко беше много точно , изпипано, подредено, а това е прекрасно. Нашите деца се представиха чучдесно. Дарина като първо участие на фестивал отиде на седма позиция , което за мен е много добре. Получи много награди. Калина  завоюва трето място. Михаела е със специална награда , Венелин е с трето място и награда на ,,Булвест 2000“,  връчена му от техен представител, Николета с първо място, а квартетът също с първо място . Децата получиха едни прекрасни статуетки. Аз, Йорданка Казалиева и Иван Казалиев,  също бяхме  наградени със статуетка диплом за вокални педагози на годината.

Предстоят ни още конкурси у нас и чужбина , предстои ни един голям юбилеен концерт - 50години творческа дейност сем. Казалиеви.

Нека Бог ни пази и ни дава сили на нас и на нашите прекрасни  деца да се справим с изключително натоварената ни програма.

               Йорданка Казалиева

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени