Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Отново имаме повод за гордост

04 ноември 2017, Събота | 07:49 | прессъобщение

Отново имаме повод за гордост

От 26 до 30 октомври в Прага, Чехия се проведе осми международен фестивал за млади таланти ,,Golden talentsingoldenPrague", в който взеха участие Велинградските звънчета Николета Сачкова и Венелин Каленов.

В красивия град се събраха 75 учасници, които споделиха заедно тези четири дни, изпълнени с песни и веселие. Те бяха разделени в пет възрастови групи. Журито на фестивала беше в международен състав: председател  - Damir Basyrov – Чехия и членове –Nuno Figueira - Португалия, Teana Kovacevic - Хърватска, Sergej Rupreht - Словения, Sandi Vovk - Словения, Таня Точева - България, Kulliki Levin - Естония и Maria Tymczyszyn - Полша. Те имаха нелесната задача да определят носителите на призовите места, а конкуренцията беше голяма.

През тези дни успяхме да разгледаме много забележителности в красивия град и да се запознаем с културата им. Посетихме Часовниковата кула Орлой, която се намира в центъра на Европа. Астрономическият часовник, инсталиран на кулата Орлой на Стария площад, е може би най-голямата забележителност на Прага. Това е най-старият все още работещ астрономически часовник в света. Отидохме на Замъкът Храдчани, който е най-големият дворец в Европа. Бил е резиденция на чешките крале от стари времена, а днес – на президента на републиката. Минахме през Карлов мост над река Вълтава, съединяващ старинните централни квартали на Прага Мала страна и Старе место. Минахме и под кулата Прашна брана, която е била един от входовете на стария град. Забавлявахме се на площада на стария град, заедно с улични музиканти и танцьори. Опитахме и от традиционната чешка кухня. Всеки един от дните преминаваше в различни забавления, лудории и песни.

На втория ден децата представиха своите първи песни на роден език. Николета се представи с песента ,,Нека сме различни", а Венелин с ,,Болката от ляво". На втория ден децата изпяха и своите песни на чужд език. Николета изпълни ,,Love runs out”, а Венелин -,,Billionare”. Българската делегация направи голямо впечатление на журито и всички присъстващи и получиха множество поздравления за изпълненията си. При доста голяма и силна конкуренция, и като най-малка в групата 15-16 години, Николета Сачкова завоюва Второ място, а Венелин Каленов спечели Първа награда в своята група 13-14 години. Те получиха и покани за конкурс в Полша. На гала концертът журито им връчи техните заслужени награди.

През тези четири дни децата срещнаха нови приятели, пяха, забавляваха се и останаха със страхотни впечатления от фестивала и от красивия град.

Благодарим ви мили деца!

Сем. Казалиеви

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени