Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

В памет на Апостола на свободата

20 февруари 2015, Петък | 18:12 | общество

142 години от обесването на Васил Левски

Вчера, 19-ти февруари, беше отбелязана 142-годишнината от обесването на Апостола на свободата- Васил Левски.  Велинградчани почетоха паметта му с възпоменание пред паметната плоча на Васил Левски в градинката на едноименното читалище , кв. Каменица.

Учениците от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий“  Анна Гаргова и Стоян Димитров с вълнуващи слова ни напомниха за силата и обаянието на Апостола:

Революционнот дело и патриотизмът на Апостола са безценен исторически урок, от който днес ние, българите, не трябва да спираме да се учим. Завещаното от Левски трябва да съхраняваме и да предаваме на тези след нас, защото този велик и същевременно скромен и честен българин е пример за това, как може да се живее достойно...

След поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча отбелязването на годишнината от обесването на Апостола на свободата продължи с тържествен концерт в  НЧ „Васил Левски 1904“. Граждани и гости, изпълнили малката зала на читалището, се насладиха на изпълненията на групата за стари градски песни „Вела“, мъжка фолклорна група и смесена група от  „Здравче-венче“.

Четвъртокласниците от СОУ „Васил Левски“ , с класни ръководители Мария Крантева и Петя Башкехайова, изнесоха рецитал, посветен на живота и делото на Васил Левски,  а единадесетокласничката Даниела Кривулева  от същото училище прочете  своето есе за Левски... „...можем ли да бъдем наследници на Дякона, като днес толкова много искаме за себе си?“. Изненада за вечерта бе специалният гост от софия- Иван Богданов от Астрономическата обсерватория „Звездно общество“ –Юндола. След краткото си слово той съобщи, че са именували новооткрития астероид  204831на името на Васил Левски.Астероидът е първото небесно тяло от 1989 г. насам, именувано от българи и единственият, кръстен в памет на български революционер.

Водещата Ани Шопова прочете  стихотворението „Народе????“  на Пейо Пеев, посветено на  Левски:

                                                         „...Имаме земя, а, тя не стига
                                                        един титан да погребем,
                                                        a, времето до днес
                                                        и то не стига, гроб
                                                        и кръст да му дадем?!“

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Да бъдеш „Junior”
03 февруари 2020 | 16:24
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени