Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Откриха паметна плоча на дарителите на парк "Двореца"

06 август 2015, Четвъртък | 18:09 | прессъобщение

Кметът Иван Лебанов откри паметна плоча на дарителите на парк „Двореца“

Днес, 6-ти август 2015 год., кметът на Велинград Иван Лебанов официално откри паметна плоча в името на дарителите на парк Двореца.

Тодор Шуманов, Георги Аврамов Чолаков и Илия Малинов са три славни личности, белязали историята на Велинград със своето родолюбие и щедрост.  През 1902год. те даряват своите земи, за да започне изграждането на днешния парк Двореца. Чрез своето дарение те допринасят за по-красивия облик на града. По проект на Софпроект с ръководител инж. Първанов през 1951г. е започнато първоначалното изграждане на парковата част между бул. Съединение до асфалтовата алея под централните стълби и до лятното кино. През годините паркът продължава да бъде реновиран и озеленяван, благодарение на Община Велинград и частни лица. Всичко това е направено с помощта на много хора, но най-вече на дарителите, които днес бяха увековечени.

Вероятно озеленяването на парка е било под техническото ръководство на Виолета Илинова- първият ландшафтен архитект в града. Засадени са черен орех, питомен кестен, метасеквоя, магнолия, моливно дърво, лъжекипариси, черна и червена калина, яснолистен явор и др. Работниците на Илинова са печелили национална купа по направа на цветни килими. Дълги години зацветяването на централната цветна фигура на парка е било нейно дело, а след пенсионирането-  инж. Донка Пашова и арх. Невена Фендрина продължават започнатото. През 1983год. Михаил Алексиев възлага на арх. Фендрина изготвяне на проект за частта от банята към ул. „Тошо Стайков“. До 1985 год. с настилка е направена площта около водната площ пред банята. От 1985 год. до завършването на обекта  през1987 год. техническото ръководство на работниците от БКС е възложено на Невена Фендрина.След 1985 год. са изградени водопроводна система, бордюри, настилка, затревяване и първата детска площадка. След 2007 год. по инициатива на г-н Златко Златанов е изградена модерна детска площадка, няколко беседки и впечатляващо озеленяване край хотела. Следващата реконструкция на цялата площ е през 2010-2011год. по Европейски проекти.

В своето слово кметът на Община Велинград Иван Лебанов изрази своята гордост, че е потомък на такъв истински и светъл род като българския. Той изказа своето уважение и преклонение към дарителите, както уважението и преклонението на гражданите и гостите на града. Кметът заяви своето възмущение от безредиците и редицата изпочупени паркови съоръжения. Градоначалникът изтъкна редица проекти за реновирането и реконструкцията на седем парка. Лебанов се обърна със следния апел към всички граждани:

Нека пазим и съхраняваме това, което е създадено са нас, това което ние е било дарено от тези велики личности, които доброволно са дали собствените си земи за благото на града. Велинград е не само СПА столица на България, но и на Балканите. Той е обявен за най-зеления град с приз от 2013г. Затова Община Велинград полага огромни усилия за облагородяването и създаването на по-красив облик на града.

...Гражданите и гостите на Велинград трябва да съхраняват и опазват създаденото за тях. Да бъдат критични към тези, които рушат и унищожават. Многократно Община Велинград възстановява разрушенията в парковете, а тези средства могат да бъдат използвани за асфалтиране и други елементи на инфраструктурата. „Нека осигурим по- добра среда както за нас така и за нашите деца“!

В края на откриването на паметната плоча г-н Гергев се обърна към присъстващите:

…Тодор Шуманов, Георги Аврамов Чолаков- дядо Даскал, Илия Стоев Малинов проправиха пътеката на дарителството , която ние- техните потомци сме длъжни да я превърнем в широк и светъл път, да отворим душите и сърцата си за благотворителност и да оставим на децата си един чудесен за живеене и творене град Велинград!

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени