Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Песента на дървото

06 март 2020, Петък | 08:05 | култура

Музикални инструменти разказват „Песента на дървото” в Исторически музей – Велинград

На 5-ти март  в Исторически музей-Велинград бе открита изложба „Песента на дървото”.

В нея са подредени над сто класически и традиционни музикални инструменти, изработени от дърво, от фонда на Регионален етнографски музей – Пловдив. Сред тях са тамбури, гъдулки, цитри, цигулки, тъпани, дайрета, двоянки, гусли, зурни и най-старите от фонда на пловдивския музей – цимбал и канон от средата на 19 век. 

Има и две гъдулки и един тъпан, които са били изработени в средата на миналия век във Велинград. Според Биляна Попова и Лора Христозова, които представиха изложбата, всеки инструмент има поне две истории- на майстора-създател и на музиканта, който е свирил на него.

Желаещите , могат да посетят експозицията и да научат историята на дървените музикални и нструменти до края на месец април.
Приятно се вписаха изпълненията на тамбурашкия състав към ОНЧ „Св Св Кирил и Методий- 1905” с ръководители д-р Петьо Кръстев и Иван Пещерски, както и на детския хор към ансамбъл „Чепинче” с ръководител Ели Саздова.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени