Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

ПГГС "Христо Ботев" в Горски многобой

16 май 2014, Петък | 10:15 | образование

ПГГС "Христо Ботев" с участие в Горски многобой

В периода от 7-ми  до 9-ти  май 2014 година се проведе Национално състезание по „Горски многобой”.

Домакин на състезанието бе Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й.Вапцаров”-гр.Чепеларе, които посрещнаха всички участници с присъщата за родопчани топлина и сърдечност.

В надпреварата взеха участие осем отбора от професионалните гимназии на Банско, Берковица, Варна, Велинград, Мъглиж, Хасково, с.Чомаковци и домакините-Чепеларе.

Състезанието бе изпълнено с много емоции и голям професионализъм от страна на учениците, които представяха своите училища, защото за кратко време те трябваше да покажат знания, умения, концентрация, техника на безопасност, прецизност и бързина.

Традиционно състезанието се проведе в два етапа.

Първият етап се проведе в м.”Янковското”и завърши с индивидуално класиране на участниците в него. По време на този етап участниците преминаха през типичен силно пресечен горски терен и четири пункта, в които за време и с точност трябваше да разпознаят дървесни видове по клонки, семена и проби;пункт на спортен риболов, в който учениците демонстрираха своята риболовна точност; пункт за разпознаване на гъби, насекомни вредители и повреди от тях, следи от птици и бозайници и да завършат етапа със садене на фиданки.

Вторият етап се проведе в м.”Янчовица” и завърши с отборно класиране.Това е етапът, в който участниците от един отбор показват екипност, правилна преценка на теренната ситуация и умения да се справят с поваляне, окастряне, разкройване и кубиране на иглолистно дърво при максимално спазване на техниката за безопасност.След това всеки от участниците индивидуално показва своите умения за подготовка на бензиномоторния верижен трион за работа и прецизно рязане на шайби.

Точно тук в този етап изискващ максимална отговорност, концентрация и способност да покажеш на практика наученото по един от най-сложните и същевременно атрактивни за учениците предмети – „Механизация на горското стопанство” отборът от Велинградската горска гимназия бе най-добър и заслужено получи наградата за ПЪРВО място в този етап.

Ръководител на отбора бе инж.Ася Христова Линчева, а учениците от ПГГС ”Христо Ботев”, които представиха не само себе си, но и по най-достойния начин своето училище са :

  1. Кольо Неделчев Ангелов-капитан на отбора
  2. Георги Анастасов Ташев
  3. Чавдар Ангелов Гагов
  4. Фатме Хикмет Рефит

Всички те са от дванадесети клас и им предстои дипломиране като техник-лесовъди по избраната от тях специалност.

Една от наградите за нашите ученици за завоюваното от тях призово място в крайното класиране на състезанието е приемът им като студенти в ЛТУ-гр.София в специалността „Горско стопанство и дърводобив”.

Гордеем се с нашите възпитаници и се радваме, че точно в навечерието на 65- годишнината на гимназията ни постиженията им говорят красноречиво и показват, че има защо ПГГС „Христо Ботев”, Велинград да е училището –еталон за качествено лесовъдско обучение, в което цари дух на традиция, приемственост и модернизъм.

 

 

Инж.Надежда Шатърска-Ганчева 

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени