Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ученици от ПГГС на екскурзия

14 април 2010, Сряда | 13:49 | образование

Ученици от горското училище на екскурзия по европейска програма

Ученици от ПГГС на екскурзияОт 22 октомври 2009 г. стартира проект „Млади лесовъди – изграждането на младия лесовъд преминава през любовта към родината и родната природа” на Училищно настоятелство към ПГГС „Христо Ботев”- Велинград, финансиран от ОП Развитие на човешките ресурси и ЕСФ. Една от дейностите по проекта е Екскурзия с учебна цел в четири лъча за различните випуски на гимназията. В един от тези лъчове участват клубовете по интереси на 12 клас. 

На 9,10 и 11 април 2010 г. учениците от клубовете „Млад лесовъд”, „Млад фотограф и картограф” и  „Млад природозащитник” взеха участие в екскурзия включваща маршрута Велинград – Сливен - Котел-Жеравна- Калофер- Панагюрище. Бяха посетени исторически места, пещери, родните къщи и лобни места на велики личности, природонаучен музей, както и  разглеждане на флората и фауната на района с помощта на екскурзовод от Горско стопанство Котел.

През първия ден на екскурзията учениците посетиха Горски разсадник „Абланово” към ДГС Сливен и разгледаха различните площи и видове в него. Запознаха се с историята и настоящето му и разгледаха прилежащия към него дивечоразвъдник за муфлони. Надвечер групата пристигна в село Ичера, особено впечатляващо със своята растителност и интересен архитектурен стил. Настаняването в туристически комплекс „Дивеците” в близост до село Ичера даде възможност на екскурзиантите да попаднат в едно райско кътче, живописно разположено на брега на река Камчия. Природните дадености, старинните къщи в стил от възрожденската архитектура създават неповторима атмосфера на българския бит и култура. Попаднал тук, човек забравя реалния свят, проблемите си и го обзема наистина чувството, че е в един кът от рая. Всички тези обстоятелства създадоха приповдигнато настроение на участниците в екскурзията. Прекараните две вечери в туристическия комплекс „Дивеците” ще останат незабравими и за ученици, и за учители с гостоприемството и вниманието на обслужващия персонал, с веселието и танците, продължили до късна нощ.

На 10 април групата посети град Котел, където учениците бяха впечатлени от интересния Природонаучен музей и Музея на котленските възрожденци с пантеон на Георги Сава Раковски. Тук бяха запознати с историята и великите личности на града и региона, както и със специфичната растителност на този край.

На същата дата екскурзиантите посетиха и село Жеравна, обявено за архитектурно-исторически резерват, където особено впечатляващи са килийното училище, православният храм, художествената галерия и различни други интересни къщи. Но най-вълнуващо беше посещението на къщата-музей Йордан Йовков-един от най-големите класици на българската литература, майстор на късия художествен разказ, автор, изучаван от учениците в 12 клас и включен в конспекта на Държавния изпит по БЕЛ. В родната къща на Йовков на фона на Стара планина-там, където въображението му е раждало безсмъртните му творби, учениците чуха интересна лекция за живота и творчеството му.

Следващата стъпка от екскурзията беше село Медвен, където групата посети къщата-музей на Захари Стоянов и чу интересен разказ за съдбата и великите дела на тази удивителна личност в българската история и литература.

На 11 април екскурзиантите посетиха гр.Сливен и видяха къщата на Хаджи Димитър, както и величествения паметник на войводата в центъра на града. На същата дата учениците посетиха и забележителната местност „Карандила”, изкачиха се на Сините камъни, от които се открива внушителна гледка-вижда се не само град Сливен, но и голяма част от Тракийската низина. Високите върхове, острите назъбени скали с красиви извивки, просторът и необятността на ширналото се в далечината поле оставят у всеки, изкачил се на Сините камъни, усещането за величието на природата. 

Удовлетворени и преизпълнени с прекрасни впечатления от видяното и преживяното, участниците в екскурзията се прибраха вечерта във Велинград. В душата на всеки един навярно ще остане незабравим спомен от тази екскурзия, показала за пореден път богатството на историята, както и красотата и величието на природата на нашата родина България, която трябва да обичаме, да пазим и ценим.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени