Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Гората и нашето бъдеще

11 февруари 2010, Четвъртък | 18:18 | образование, екология

Открит урок на ПГГС "Христо Ботев"

ПГГС Еко урок   Неуморимо и с голям ентусиазъм учениците от ПГСС „Христо Ботев” започнаха новата 2010 г. Като едно естествено продължение на грандиозната коледна кампания, вчера, 10-ти февруари в 11:30 ч. в Художествената галерия, учениците от клуб ”Млад европеец” изнесоха открит урок „Гората и нашето бъдеще”. Клуб „Млад европеец” с ръководители г-жа Байлова и г-н Ботушанов, е един от десетте клуба, които работят усилено през последните 4-5 месеца в ПГГС „Христо Ботев” - Велинград, благодарение на спечелен проект на Училищното Настоятелство към гимназията - проект „Млади лесовъди” .

   Този проект е спечелен от ОП РЧР и ЕСФ (Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и Европейски социален фонд) .

    Между всички присъстващи в залата бяха и официалните гости: Зам. кметът Исмет Бабучи, Станимир Живков – главен еколог в Общината, Мариана Байлова - директор на ОУ "Христо Ботев", етнологът Георги Куманов, г-жа Кьосова от СОУ „Васил Левски”, г-жа Владимирова от ОУ „Неофит Рилски" с цял куп деца, решили да продължат учението си в Горската гимназия; г-жа Ключкова, г-н Петров - директор на ДЛС „Чепино”.

Ученици от ПГГС Христо Ботев    Преди представянето на урока, на всички присъстващи бяха дадени анкетни карти, в която всеки един да покаже своето отношение към глобалните екологични проблеми и ролята на гората в живота им.

    „…само по този начин като алармираме непрекъснато обществеността какво се случва в наши дни, какви проблеми застрашават да нарушат екологичното равновесие и то в много голяма степен и тук, в нашата страна, само по този начин можем да накараме всички да се замислят” - каза в уводното си слово пом. директорката Надежда Ганчева.

    Първата тема от урока бе „Глобални екологични проблеми”, представена от Надежда Малчева. Основните въпроси, които тя засегна бяха: замърсяване на въздуха; прекомерно затопляне на атмосферата, водещо до парников ефект; замърсявания на водата; нефтени разливи; озонов слой и др.

Еко урок ПГГС    Славчо Илиев предизвика интерес с прочетената от него реч на индианския вожд Сиатъл, по повод купуването земята на неговото племе от американското правителство. Тази толкова емоционална реч бе въведение към следващата тема „Устойчиво развитие”, представена от Владимир Цанов. За да ни покажат многобройните ползи, които извличаме от горските екосистеми и колко е свързана гората с живота на хората, Явор Дебелушин и Георги Атанасов ни запознаха със своята разработка „Екосистемни услуги на горите”. Идеите на специалистите за подобрявания на всички видове ползвания от горите и подобряване качеството на българската гора представи Тони Забордяев в темата си „Многофункционално стопанисване на горите”.

    Финалът на урока сложиха учениците Петър Марков и Теодор Бегов с техния разумен, същевременно и много емоционален извод за това какво е гората за нас и колко важно е нейното в нашето бъдеще.

    Естествен завършек на цялата среща бе песента „Хубава си, моя горо”, която запяха всички в залата.

Коментари

tam imam bratov4e na ime stefa ot 8 klas :)

#5 в Понеделник, 18 октомври 2010 17:11

хахаха

#4 в Понеделник, 01 март 2010 13:48

ami prinadlejat na dyrjavata i skoro ne mislq che shte ima sech :)

#3 a в Петък, 12 февруари 2010 14:13

tova e nai-renomiranoto u4ili6te v Balgaraq.bravo na tezi u4enici

#2 в Четвъртък, 11 февруари 2010 20:20

Бравос! Искам само някой от горското да ми отговори ако знае. Отдавна се чудя. Тези гори от Гергевана до Стария Чарк, голяма част от тях и от други гори са залесявани от нашите баби и дядовци доброволно. На кой принадлежат тези гори? И кога по принцип ще им дойде времето, когато да са готови за контролиран сеч?

#1 Spas в Четвъртък, 11 февруари 2010 18:57

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени