Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

ПГГС "Христо Ботев" с почит към български лесовъди

06 февруари 2017, Понеделник | 15:27 | образование

Ученици и учители от ПГГС "Христо Ботев" с респект и уважение пред пред великото дело на български лесовъди-патриоти

Няколко бележити дати, свързани с годишнини на български лесовъди, отдали живота си за българската гора, нейното опазване и изграждането на българското лесовъдско движение изминаха в периода от 13.01.до 02.02.2017год.

На  13.01.2017г. се навършиха 113 години от смъртта на лесовъда инж. Христо Разсуканов, който е оставил спомен за себе си като”крупен ум, надарен с инициатива и желязна воля”, като „човек смел, горд, даровит, високо интелигентен и с голяма култура”. Той е един от първите лесовъди, които пропагандира идеята за образуване на Съюз на лесовъдите в България, както и за „качественото подготвяне на персонала в горите”.

Затова в мразовития 13.01.2017 година ученици и учители от ПГГС”Христо Ботев” поднесоха цветя на гроба на инж. Христо Разсуканов и с интерес изслушаха интересните факти за неговата история от инж.Кирил Цанов – дългогодишен директор на ГС ”Велинград” /сега ДГС „Алабак”/. инж Цанов сподели с нас и факти за дългия, труден и посветен на изграждането на основите на лесовъдското образование в България живот на инж. Спас Поптодоров Атанасов, който е първият директор на горското училище в с.Лъджене, отворило врати на 16.02.1911год. и чийто гроб е в близост до този на убития лесовъд Разсуканов. Един от най-просветените лесовъди в годините, когато се е изграждало горското стопанство в нашата страна е именно инж. Спас Поптодоров Атанасов, който ни е оставил мъдрост и знание, от които се ползваме и до днес.

Друга бележита дата е 02.02.2017 год. На нея отбелязахме и почетохме съвместно със служители от горската система 105 годишнината от убийството на лесничея Васил Попов, който е "свързан на живот и смърт с горското дело и е непоколебим разобличител на всички далавери в горите". Васил Попов е оценен много  високо от тогавашния министър Димитър Христов, когото той лично е запознал с истината за горите в страната ни и единствен в цялата ни дотогава горска история заявява през 1911 г.: “Аз с горите в България политика няма да правя.” Заради тези свои думи и непоколебими действия в тази насока инж.Васил Попов бива убит. Думите му днес звучат повече от актуално. Показват ни каква трябва да е истиската грижа за Българската гора!

С отбелязването на тези дати и научавайки за живота на тези лесовъди-патриоти, оставили ярка следа в горската история на България показваме на нашите възпитаници, че българските гори са неизчерпаем източник на блага, който трябва да се стопанисва мъдро, с идеи за грижа към човечеството, с любов и огромна отговорност. Затова казваме на нашите ученици, чеисторията на човечеството е непрекъсната борба между идеи и интереси и че само за миг побеждават интересите, а за дълго идеите!

С респект и гордост към всички лесовъди, отдали своя живот в полза на нас, за да можем да черпим сили и устрем за качествена и мъдра грижа за безценното зелено богатство на нашата родина България, нека всички да знаем и помним, че историята е полезна, не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето.

инж. Надежда Шатърска -Ганчева - зам.директор на ПГГС"Хр.Ботев"

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени