Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

ПГИТ „Алеко Константинов“ на иновационен лагер

22 ноември 2016, Вторник | 07:57 | образование

ПГИТ „Алеко Константинов“ на иновационен лагер

На 15.11.2016г., в рамките на световната седмица на предприемачеството, ПГИТ „Алеко Константинов“ бе организатор на една от най-интересните изяви на Джуниър Ачийвмънт България, а именно иновационен лагер.

Джуниър Ачийвмънт е световна организация с почти 100-годишна история, а в България е вече 20 години.

Съвместните инициативи с училището в рамките на тази седмица имаха за цел да покажат на обществото как младите хора придобиват икономическа и финансова грамотност и развиват предприемачески умения.

Основен елемент от философията на Джуниър Ачийвмънт е предоставянето на познания за реалния свят на бизнеса. За трети пореден път гимназията ни организира подобно мероприятие. И тази година участва СУ „Св.св. Кирил и Методий“, а специални гости и участници бяха ученици от 7-те и 8-те класове на ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Неофит Рилски“.

Обучението по предприемачество все по-убедително присъства в новите учебни програми. Важно е младите хора да бъдат активни, креативни, да знаят как да реализират идеите си в конкурентна среда, сами да търсят отговорите, за да бъдат успешни в бъдещата си реализация.

Учениците от всички училища бяха разделени на 5 отбора чрез жребий. Всеки отбор получи казус, върху който работи 4 часа. Разполагаха с достъп до Интернет, съветите на специалисти (г-н Радослав Райчев и г-жа Магдалена Бизева, преподаватели по икономика и мениджмънт в Професионалната гимназия.) и собствената си креативност и знания.

Казусът, предоставен от Джуниър Ачийвмънт България, този път беше свързан с екологичен проблем, който трябваше да провокира младите предприемачи в няколко посоки. Как да помогнем на земеделските стопанства, чийто добиви зависят от ефективното опрашване на културите, как да спасим пчелите, които ни дават най-ценните продукти и как всичко това да бъде един печеливш бизнес.

Малки и големи работиха заедно в екип, вложиха много емоции, въображение, научиха нови неща и намериха интересни решения, които след това представиха с вълнение и чувство за хумор.Те бяха оценявани от жури в състав: г-жа Стефка Лазарова- директор на ОББ клон Велинград, г-жа Невина Илиева- специалист в туристически информационен център и г-жа Христина Узунова- собственик на счетоводна къща „Салдо“.

Разбира се, имаше и победители, които получиха награди. Те бяха осигурени от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ и ПГИТ „Алеко Константинов“. На всички участници бяха връчени сертификати. А най-голямата изненада беше тортата от кмета на Община Велинград , д-р Костадин Коев. Гости на събитието бяха неговият заместник г-н Сергей Кичиков и г-жа Илияна Гешева-експерт социални и хуманитарни дейности, които отправиха своите поздрави и връчиха вкусната награда. Благодарим и на г-н Златко Златанов за чудесните условия и творческата атмосфера , които ни предостави в хотел „Рич“. Те бяха допълнени  от чудесния кетеринг, осигурен от ПГИТ"Алеко Константинов".

Бизнесът трябва да е отговорен към младите хора, да ги подкрепя и учи, защото те са бъдещето му.

Училището излиза от рамките на затворена институция. Обучението трябва да е свързано с реалния живот, с истинските проблеми и ситуации. Нужно е да знаем и да можем. От нас се очаква да направим града, страната си и целия свят по-добро място. Младите хора имат потенциал и те трябва да бъдат провокирани да се развиват, да реализират своите бзнес идеи и умения.

Очакваме следващите предизвикателства!

                                                                             ПГИТ „Алеко Константинов“

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени