Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Почина ген. Атанас Семерджиев

08 май 2015, Петък | 20:43 | общество

Почина първият вицепрезидент на България ген. Атанас Семерджиев

На 90-годишна възраст почина   генерал Атанас Семерджиев, дългогодишен началник на Генералния щаб на Българската армия и единственият вицепрезидент на България, назначен от Великото Народно събрание през 1990 година,  заедно с Жельо Желев.

На поста остава до 1992 г.

Ген. Атанас Семерджиев е участник в съпротивителното движение по време на Втората световна война, става командир на Партизанска бригада "Чепинец“, участва във войната срещу Германия. От 1962 г. е член на Централния комитет на БКП и на Висшия съвет на партията. Същата година оглавява Генералния щаб на Българската народна армия и почти тридесет години – до 1989 г. , е неин ръководител.  След свалянето на Тодор Живков от власт през ноември 1989 година, Атанас Семерджиев става вътрешен министър в правителствата на Георги Атанасов и Андрей Луканов. Такъв е до 1990 г., когато е назначен за вицепрезидент.

В родния си край той е известен като „Нашият генерал”. Малцина са удостоявани с толкова голяма и дълготрайна, справедлива почит. Доверяват му се искрено и с привързаност. Хората го възприемаха като марка на новия народен представител. Бяха сигурни, че този човек с огромни, но реалистични амбиции и движен от неизчерпаема енергия, достатъчна за осъществяването им, ще бъде видна фигура в българската политика. Така и стана.

Избраха го единодушно за почетен гражданин на Велинград.

Генералът изгради от себе си строг, почти графичен образ на личност, заслужила да застане до най-достойните българи. Едновременно многолики колоритен, но и някак постоянен и разпознаваем в годините, той си знаеше мярката и се налагаше  с превъзходното си поведение.

Коментари

България осиротя с ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ... ВЕЧНА МУ ПАМЕТ ...

#1 д-р инж. Борислав Борисов в Вторник, 12 май 2015 11:00

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени