Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Почитаме Вела Пеева

09 март 2014, Неделя | 14:03 | общество

Тържествена вечер, посветена на Вела

Паметник на Вела Пеева

На 13-ти март Община Велинград и Народно читалище „Васил Левски -1904“ организират тържествено отбелязване на 92 годишнината от рождението на  патрона на Велинград  Вела  Пеева.

В 17ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника на Вела пред църквата в кв. Каменица.

В 17.30ч. в зала №1  в Каменското читалище започва тържественият концерт, посветен на Вела.

Заповядайте!

Коментари

КАКТО ИСКАТ ТАКА Е ПРИЕМАЙТЕ,А ЗАЩО ДНЕС НЯМА ТАКИВА ХОРА И ТАКИВА ПРИМЕРИ ???????ТЯ Е ГЕРОИНЯ ТОВА Е ИСТИНАТА. СЕГА КАТО ОТИДАТ ДА СЛЕДВАТ В СОФИЯ ПОД КАКВО ВЛИЯНИЕ ПОПАДАТ? НАРКОТИЦИ ,РАЗВРАТ, И СОРОСОИДИ

#4 в Сряда, 12 март 2014 09:19

Фашизъм! Не, в България не било имало фашизъм? Не било имало и антифашистка борба? Дълбоко неверни съждения. Българският фашизъм бил измислица?....Нищо, че борбата на антифашистките сили е призната и на Парижката мирна конференция. Имената на героите, паднали по знайни и незнайни чукари и долища, да се забравят, защото те разделяли нацията? Да се забравят отрязаните глави, разстреляните без съд и присъда, писъците на майките, изпепелените къщи…? Да се забравят и думите на писателя „Клаха народа така, както и турчин не го е клал”… Промиването на мозъците след промените доведе дотам някои да смятат загиналите за свободата и независимостта на България за "терористи". Кое е тероризъм? Смъртта на хора, тръгнали да се борят за свободата си, или действията на палачите им? Тази готовност да мрат за свобода и справедливост не е измислена. С нея е пропита човешката история. Не подлежи на съмнение, че днешните реставратори на миналото се плашат от историческата правда. А тя е жестока. И Ботев ли ще наречем "терорист"? Нали и той е престъпвал законите на Османската империя? Или най-после ще си дадем сметка, че презрение заслужават не героите, а онези, които изопачават делото им. Това е жестоката историческа поука, която българският народ трябва да извлече от погрешните пътища на своето политическо минало. Зад това мое категорично мнение,което изказвам по повод на предишното на Георги, сигурен съм ще застанат всички достойни българи. Известно е, че в Чепинското корито са създадени едни от най-активните огнища на съпротивителното движение в Пазарджишко и в страната. Тук има национални герои като Вела Пеева, и не само тя; герои в борбата срещу фашизма. Затова заслужено градът ни носи нейното име.

#3 Милето в Вторник, 11 март 2014 14:56

Фашизъм! Не, в България не е имало фашизъм? Не е имало и антифашистка борба? Дълбоко неверни съждения. Българският фашизъм бил измислица?....Нищо, че борбата на антифашистките сили е призната и на Парижката мирна конференция. Имената на героите, паднали по знайни и незнайни чукари и долища, да се забравят, защото те разделяли нацията? Да се забравят отрязаните глави, разстреляните без съд и присъда, писъците на майките, изпепелените къщи…? Да се забравят и думите на писателя „Клаха народа така, както и турчин не го е клал”… Промиването на мозъците след промените доведе дотам някои да смятат загиналите за свободата и независимостта на България за "терористи". Кое е тероризъм? Смъртта на хора, тръгнали да се борят за свободата си, или действията на палачите им? Тази готовност да мрат за свобода и справедливост не е измислена. С нея е пропита човешката история. Не подлежи на съмнение, че днешните реставратори на миналото се плашат от историческата правда. А тя е жестока. И Ботев ли ще наречем "терорист"? Нали и той е престъпвал законите на Османската империя? Или най-после ще си дадем сметка, че презрение заслужават не героите, а онези, които изопачават делото им. Това е жестоката историческа поука, която българският народ трябва да извлече от погрешните пътища на своето политическо минало.

#2 велико в Вторник, 11 март 2014 10:51

Нямам нищо против Вела Пеева като човек,но не съм съгласен с идеологията, която изповядва. Момичето Вела отива в София да следва и попада под влиянието на комунистическите идеи, проповядвани от младежки организации като РМС и БОНСС. Тя е от заможно сенейство и борбата й за социална справедливост чрез нелегални и противозаконни средства я превръщат в партизанка, което става причина и за нейната смърт. Това е жалко, защото Вела става жертва на заблудите, които са дошли от комунистическата идеология. В този смисъл Вела не може да се приема като народна героиня, а само като загинала активистка на една определена партия, в случая БКП. Това я превръща в партийна (комунистическа, а сега социалистическа) героиня и това, че градът ни носи нейното име едва ли е повод за общоградско почитане. Заради идеите, в името на които е загинала, тя си е свързана само с партичта на комунистите и социалистите и е редно предимно те да си я почитат.

#1 Георги в Понеделник, 10 март 2014 10:26

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Седем разказа за вярата
06 април 2019 | 08:22
Проект World of emotions
09 април 2019 | 14:41
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени