Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Денят на поезията и музиката

01 октомври 2009, Четвъртък | 10:08

1 октомври - ден на поезията и музиката

Поезия писалка   На 1 октомври се чества денят на музиката и поезията. Тези две изкуства са взаимно свързани и за тях винаги е необходимо вдъхновение. Понякога един прекрасен стих се ражда на фона на красива музика, а музиката е поезия без думи. За нея Викот Юго казва "Музиката изразява това, което не моеж да бъде изказано с думи, но и не може да остане неизречено". Поезията е магията на словото. Тя е рима и ритъм, тя е мисъл и музика. В навечерието на празника екипът на Градвелин се срещна с две наши известни велинградчанки - поетеса и пианистка.

Катя Славова - поетеса, журналист, председател на инвалиден клуб "Зорница", отправи своите желания за празника с типичния за нея нежен изказ. Вижте видео:

Get Adobe Flash player

Таня ЕнчеваТаня Енчева - музикален педагог, пианист, в непринуден разговор ни каза "Всеки обича музиката. Въпрос на вкус. Класика или джаз, фолк или народна, няма човек, който да не е докоснат от музиката. Пожелавам на всички да я съхранят в сърцата си и да я усещат истински!". В леко шеговит тон Таня Енчева разказа една история на музикална тематика:

   При самолетна катастрофа в пустинята оцелял само един човек - музикант. Сам, с музикалния си инструмент, той обиколил пустинята, отчаял се и помислил, че това е неговият край. Решил като за последно да си посвири. Неусетно около него се събрали много лъвове в няколко кръга. Всички слушали прехласнато музиката. Най-отпред две малки лъвчета дори не помръдвали. Изведнъж се задал един стар лъв, който разбутал кръговете, най-безцеремонно разбутъл другите и с едно отваряне на устата глътнал музиканта. Тогава малките лъвчета се спогледали и едното казало на другото: Аз казах ли ти, че ще дойде оня глухия и ще изяде музиканта.

   А какво ви говори тази притча нека всеки сам отсъди, но е явно, че музиката ни прави по-добри и разумни.

Коментари

На творците- успех и вдъхновение!!!

#2 sel в Петък, 02 октомври 2009 08:51

Поезия не харесвам, но музика определено! Честито на всички, които се чустват празнуващи, хаха! И много успехи на двете госпожи!

#1 Spas в Четвъртък, 01 октомври 2009 18:20

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени