Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Последната за годината сесия на Общински съвет- Велинград

17 декември 2015, Четвъртък | 20:50 | прессъобщение

Последна за годината сесия на Общински съвет- Велинград

Общински съвет Велинград проведе редовно заседание на 17-ти декември 2015г от 09:30 ч. в голямата  зала на Община Велинград. В дневния ред на заседанието бяха включени 53 редовни- плюс 3 допълнителни точки. Макар и последно за 2015г. заседание, успя да разгорещи атмосферата.

     По  първа точка относно правилника за организация на дейността на Общински съвет, новият местен парламент даде недвусмислен знак, че е склонен да разшири взаимодействието с гражданското общество. С пълно мнозинство се прие общата численост и структура на общинска администрация. С този си акт  Общината демонстрира желанието на новите управляващи за по-добро и качествено обслужване на гражданите. С оглед на новите предизвикателства и това, че туризмът е един от най важните за развитието на града, в новата структура се създава отделна дирекция “Икономическа политика,туризъм и реклама“- за което кметът Костадин Коев отдавна говори и презентира на срещите си с туристическия бранш. Точките, които най-много вълнуваха всички жители на общината, бяха свързани с местните данъци и такси за 2016г. Решението на Общинския съвет е данъкът за  недвижим имот на физическите лица да стане от 1,2 промила на 1,3 промила , а данъкът на недвижим имот на юридическите лица да бъде увеличен от 1.5 промила, на 1.6 промила.

При данъка дължим за собствениците на МПС,общинските съветници одобриха първоначално внесения проект: За автомобили до 37 kw  инад 15 години -  увеличението  ще е с  2.59 лв. Автомобилите до 37 kw и до 15 години– ще трябва да   доплащат 4.00 лв, а увеличението на данък МПС за по-новите автомобили до 5 години  и  до  37 kw  ще е приблизително 6 лв. За автомобилите над 74 kw таксата остава непроменена.За мотопедите  данъкът расте от 10 на 12 лева, а за мотоциклети с между 2 и 20 лева, в зависимост от кубатурата на двигателя. При автобусите до 22 места данъкът от 50 лв. става 60 лв., а тези с повече от 22 места-  от 100лв. на 120 лв.

Друго важно решение беше и план сметката за дейностите по чистотата и снегопочистването. Приет бе проектът -общият промил за Велинград се увеличава минимално от 1.47 на 1.50 за жилищните имоти. За населените места извън града промилите, които Общинска администрация предложи бяха 8 промила, като на комисията по туризъм, младежта и спорта бяха предложени 6 промила, благодарение на всички общински съветници от ПП ГЕРБ, се намалиха промилите за малките населени места на територията на Община Велинград на 5 промила. Друга гореща точка от дневния ред бе предложението на д-р Калъчев, сегашният управител на общинската болница д-р Атанас Ташев да бъде освободен от длъжност, с мотив тежкото финансово състояние на болницата и наложените запори на сметките на общинската болница. Предложението включваше и избирането на нов врид управител на болницата за срок до провеждането на конкурс.  По тази точка до решение не се стигна, тъй като вносителят отегли своето предложение за доразглеждане в постоянните комисии, с оглед важността на въпроса.

Коментари

Не пипайте д-р Ташев,защото ще загубим болницата,а махнете Голомехов,защото ще загубим титлата "Спа столица"

#3 в Петък, 18 декември 2015 10:13

"Благодарение на всички общински съветници от ПП ГЕРБ, се намалиха промилите за малките населени места на територията на Община Велинград на 5 промила."....... ми нали те Ви избраха ,как няма да им ги намалите

#2 murdjo57 в Петък, 18 декември 2015 09:13

Ха ха ха,отрязаха мераците на Тиков за пореден път,да лапне болницата.Ей това са новата коалиция Тиков и ГЕРБ,ама няма да стане.Следващия път всички на бунт в залата.

#1 в Четвъртък, 17 декември 2015 20:58

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени