Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Празничен огън ще бъде за Сирни заговезни

26 февруари 2020, Сряда | 16:36 | прессъобщение

Празничен огън ще бъде запален по случай Сирни заговезни

Тази година Сирни Заговезни – Прошки e на 1 март. Празникът е винаги в неделя и се променя спрямо Великден. На този ден по-младите си вземат прошка от по-старите, деца от своите родители, и всеки който иска да му се прости. Характерен обичай във Велинград на този празник е запалването на огън, наричан Сирнишки или Гаганица.  В квартал Каменица Гаганицата ще бъде запалена  в махала „Орището” от 18.00 часа, с празнична програма подготвена от организаторите на събитието- Културен клуб на пенсионера кв. Каменица, а в кв. Чепино празничният огън ще бъде запален от 19.00 часа  пред хотел „Клептуза“с участието на оркестър „Якоруда”. 

Община Велинград напомня на всички граждани, че нерегламентираното изгаряне на автомобилни гуми, отработени масла и синтетични материали е забранено. При горенето им се  отделят вредни емисии с висока концентрация на диоксини и фурани, което води до значително замърсяване на атмосферния въздух.

Нека всички граждани да празнуваме разумно, без да вредим на здравето си и да не замърсяваме околната среда.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени