Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Бабинден във Велинград

23 януари 2017, Понеделник | 06:56 | прессъобщение

Бабинден във Велинград

На 21-ви януари  Велинград тържествено отбеляза традициония празник „Бабинден“- Денят на родилната помощ. 

В 10:30ч. във фоайето на общинска администрация, кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев изказа благодарност към всички гинеколози и акушери и поздрави всички баби и родители, като им пожела: „ Да сте живи и здрави, да бъдат сърцата Ви все така отворени към доброта и с обич и отговорност да се грижите за своите деца и внуци!“. 
Последва ритуала „Даване име на дете”, в който участваха баби, млади майки и дечицата, дошли на бял свят през отминалата година. Орисниците поеха в ръцете си всяко едно бабинче, като му пожелаваха здраве, късмет и безгрижно детство.
На събитието присъстваха председателят на ОбС инж. Бельо Мандраджиев, зам. кметовете г-жа Светла Томова и г-н Сергей Кичиков, общински съветници, зам. председателят на български лекарски съюз г-жа Галинка Павлова. 
За настроението на присъстващите се погрижиха мъжка фолклорна група , женски народен хор и оркестър при представителен ансамбъл „Чепино”. Градоначалникът, облечен в народна носия, се качи в колоритна шейна, последвана от прекрасен файтон и поведе шествието на официални гости и граждани към площад „ Николай Гяуров”. 
Акцент в програмата бе възстановката на обичая „Поливане” , пресъздадена от Магдалена Белухова и ученици от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов”. Кметът Коев за 11-ти път връчи призовете „Акушер-гинеколог на България и на Велинград за 2016г.” Решението на Български лекарски съюз за тази година е престижната награда да бъде връчена на д-р Георги Ставракев, АГ-специалист от Пловдив. От Велинград наградени бяха д-р Венцислав Цеков, д-р Любка Дафова и акушер Светла Семчева. Благодарствено слово от името на майките произнесе Виолета Благова, майката на 4 месечната принцеса Теодора.
В празничния концерт участие взеха Мъжка фолклорна група-Велинград, Ансамбъл за автентичен фолклор „Драгиново” при НЧ„Методий Драгинов-1936г”, Мъжка фолклорна група при НЧ „Васил Левски-1904” и Иван Дяков с дъщеря си Ивана. Граждани и гости се забавляваха, като завихриха голямо, кръшно хоро, поведено от Кмета на Велинград.

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени