Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Пречистване с прошка и огън

27 февруари 2017, Понеделник | 09:51 | прессъобщение

Пречистване с прошка и огън

На  Сирни Заговезни по-младите вземат прошка от по-старите, деца от родители и всеки, който иска да му се прости. 

Подготовката за Гаганицата тече цял ден, като от рано сутринта мъжете са излезли в гората за хвойна. Във всяка махала бе запален огън за здраве.
Кметът д-р Костадин Коев почете традицията  като присъства първо на Гарото на пл. Възраждане в кв. Каменица, където той поздрави съгражданите си и им пожела пречистващият огън да донесе на всички  здраве, благоденствие и опрощение. 

На празника присъстваха общински съветници, граждани и гости.  След като Градоначалникът запали ритуалния огън, той поведе голямо кръшно хоро около него, на което се хванаха малки и големи. Програмата продължи с изпълнение на  съставите при НЧ „Васил Левски-1904“ .

В Чепино кметът бе посрещнат от десетки деца, носещи факли, с които запалиха голямата Гаганицата пред хотел Клептуза.   Депутатът Димитър Гечев, зам. кметът Атанас Палигоров  и представител от Общински съвет Богдана Пашева също присъстваха на празника.

Пожеланията от д-р Коев към своите съграждани  бяха последвани от традиционно българско хоро, водено от него, с трикольор  в ръка.

Веселието течеше часове наред, под звуците на Народния изпълнител Янко Неделчев.

Празникът  премина с много веселие, безброй усмихнати лица и начернени лица.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени