Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

" Преди забравата"

01 октомври 2013, Вторник | 09:17 | култура

Представяне книгата на Румен Стоичков

Румен Стоичков

Вчера, 30-ти септември, при изключителен интерес  в къщата на баба Цвета премина представянето на книгата „Преди забравата“ на историка и филолога Румен Стоичков. Неговият глас и професионализъм от 18 години владее слушателите на „Нощен хоризонт“ по БНР. „Преди забравата“ е първата му книга, в която събира 75 публикации и около 400 цветни фотографии, плод на умелото съчетание на радиожурналист, пътешественик,  филолог, историк и фотограф. 

Преди забравата

Румен Стоичков съхранява за бъдещата памет предимно репортажи за малки населени места и малко известни на хората неща за  за тях, свързани с историята, фолклора, религията, предания и легенди..., за да не бъдат забравени. За това с искрено задоволство авторът споделя „Понякога се  усещам  като мисионер...Аз се чувствам щастлив, защото имам такава професия, защото я обичам, защото виждам плодовете на моя труд...“ Петдесетина от репортажите са за почти забравени селца, някои от които дори ги няма на картата на България, 15- за малки градчета като Лом, Тетевен, Оряхово, Вършец, Маджарово, Априлци и др., а около десетина репортажа са за пътуванията на Румен Стоичков до български общности в чужбина-за българите в Западните покрайнини и с.Бело блато, за тези от с. Извоареле в Ручмъния, за сънародниците ни в Молдова и Украйна, за емигрантската колония в Австрия. В книгата намира място и интервюто с големия интелектуалец Петър Увалиев, направено преди 20 години.

Представяне на книгата

Гостуването на Румен Стоичков във Велинград и представянето му на книгата е по инициатива на НЧ „Отец Паисий 1893“ и читалищната библиотека към него. Тази година Лъдженското читалище ще отбележи своя 120 годишен юбилей, а литературният клуб към него-60 години от създаването му.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени