Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Представиха книга за Яко Молхов

21 септември 2015, Понеделник | 20:08 | култура

Представиха книгата за Яко Молхов "Спомени за един незабравим и мъдър генерал"

На 19-ти септември, събота, в малката зала на НЧ „Васил Левски-1904“ бе представена книгата „Спомени за един незабравим и мъдър генерал”. Тя е посветена на генерал-лейтенант доцент Яко Молхов.Съставител на книгата е синът на генерала- д-р Валери Молхов. Изданието представлява своеобразен сборник от спомени за Яко Молхов от генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов, проф. Трендафил Митев, полковник от резерва доц. Александър Колев, полковник от резерва проф. Милан Петров, полковник от резерва Симеон Краликов, полковник Станков, полковник от резерва Илия Илиев, полковник от резерва доц. Станчо Станчев, Юри Гилин, Здравка Евтимова, полковник от запаса Аврам Молхов и Стефан Петришки.

Книгата дава възможност на всеки четящ да се докосне до духовната и нравствената същност на генерала.

Целият жизнен път на генерал-лейтенант Яко Молхов е пример за достоен, изпълнен дълг към армията. Със своята вярна служба в българската артилерия, в структурите по автоматизация и ГЩ, със своята безрезервна отдаденост на командирската, преподавателската, научната и щабната работа, с всички свои действия като офицер, генерал и общественик Яко Молхов остава трайна следа в летописа на достойните български генерали и офицери-артилеристи, един от строителите на съвременната българска армия и артилерия.

Книгата бе представена от културолога Димитър Гилин, който е работил с генерал Яко Молхов и много добре го познава…

„…не може да се говори за българското военно дело без да се споменат имената на най-дългогодишния началник на Генералния щаб на Българската армия Атанас Семерджиев и изключителния, голям български военачалник Яко Молхов. Той е един от онези строители на Българската народна армия, с усилията на които тя се изгради  като могъща, военна сила…“

В края на представянето на всеки от присъстващите бе подарена по една книга- спомен за трогателната среща за генерала със стратегическото мислене, който виждаше извън очевидното.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени