Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Приключение до Румъния и обратно

24 март 2017, Петък | 20:50 | прессъобщение

Приключение до Румъния и обратно

За 6-а поредна година СУ „Св. св. Кирил и Методий”- гр.Велинград  участва и реализира проект за сътрудничество, иновации и обмен на добри практики по програма „Erasmus+”.

В средата на месец март 2017г. се осъществи втората мобилност по проекта на тема  „Open your arms for who need them”. Участие взеха група ученици  с ръководители г-жа Рила Попова – координатор по проекта и г-жа Светла Борисова.

Пътуването бе до румънския град Хунедоара – изключително атрактивна дестинация в централната част на страната, която се намира в историческата област Трансилвания.

Участниците бяха настанени в домовете на техни румънски връстници, в които изкараха една незабравима седмица.

Всеки ден бе изпълнен с усилена работа по проекта – уъркшопове, презентации, разисквания по темата за бежанците. Не липсваше и време за развлечения и екскурзии.

Безценното, което предоставя проектът на учениците, са контактите с техни връстници, допира им до чужди култури и манталитет, но и изграждането на активна социална позиция по темата за бежанците, израстването им като хуманни личности и повишаването на комуникативните им умения по английски език.

Най-точна представа за преживяването дават разказите на учениците за техните впечатления от осъществената мобилност.

Борис Софовичин: „За мене това е първото посещение в тази страна и очакванията ми бяха да получа реална представа за северната ни съседка, както и за моите знания по английски език.

От София до Букурещ пътувахме със самолет. Пристигнахме в румънската столица и разгледахме набързо този огромен град. Най-много ме впечатлиха големите сгради и центърът. След обиколката потеглихме за град Хунедоара, града на румънските ни партньори. По пътя разгледахме част от релефа и природата на Румъния. Когато пристигнахме, организаторите ни посрещнаха и настаниха в приемни семейства. Запознах се със семейството и те ми предоставиха лична стая, от което бях очарован.  

На следващия ден ни запознаха с училището и учебната система.Следобед посетихме забележителния дворец на Януш Хуняди.Замъкът е внушителен и ми даде представа за средновековния живот.

Общуването на английски език в този период затвърди знанията ми и се почувствах удовлетворен от наученото досега!”

Радина Граматикова: „В Румъния живеят страхотни хора, с които създадохме добри приятелства. Цялото пътуване беше впечатляващо. Много ми допадна идеята с разменните начала, защото така имахме шанс да се запознаем с нови хора и в същото време да упражняваме английския си, което е много полезно.  

Програмата ни беше уплътнена през цялото време, като всеки ден се случваше нещо различно. Сутрин обикновено бяхме в училището – правехме календар, фотоалбум и лого на проекта, представяхме държавите, градовете и училищата си. Много ми хареса кабинетът по електротехника, там две момчета сами бяха изобретили  робот, който изстрелва топки в цел. Посетихме замъка в града домакин  Хунедоара , който беше приказно красив. Интересен е фактът, че беше направена възстановка на стаите.  Бяхме също в солната мина в Турда, в която първоначално се слиза по 103 стъпала, след което през  тунели се стига до огромна дупка и се отива още 14 етажа надолу. Там имаше виенско колело, езеро с лодки, тенис, билярд и други  развлечения. Мястото се използва с лечебна цел за подпомагане лечението на хора с астматични и други дихателни проблеми  –  като цяло много впечатляващо. Никога преди не съм виждала нещо подобно! ”

Йоан Каръков: „ Когато се настанихме по домовете, първото нещо, което направихме, е да излезем навън и да се запознаем с нови приятели. Когато се запознах с тях, осъзнах, че те са хора с много добри сърца! На следващия ден се срещнахме и с другите участници от Италия и Турция.

В училището ни беше представено турско изкуство,  наречено ебру /рисуване върху вода/. Всички групи бяхме впечатлени от тази техника. През следващите дни представихме презентации  за красотите на държавите си. Чужденците бяха запленени от България. Също така обсъдихме една от най-наболелите теми на Европа и основна тема на проекта  – проблема с бежанците.

В последната вечер всички групи бяхме заедно и танцувахме традиционни български, турски, италиански и румънски танци. Забавлявахме се и празнувахме за резултатите, които постигнахме, но тъжното бе, че това бяха последните ни часове заедно. Всички обаче си обещахме, че ще се видим отново, защото сме едно голямо семейство!!!”

Иван Узунов: „ Обмяната на опит е нещо уникално и всеки трябва да го изпита. Владеенето на английски език е много полезно и важно в общуването. В тези проекти трябва да участват много млади хора,защото се осъществяват безценни запознанства и се откриват нови предизвикателства.”

Стефани Евтимова: „ Пътуването до Румъния по проекта  Еразъм+  в средата на месец март 2017 г. със сигурност ще ми остане един незабравим спомен. За мене това беше като сбъдната мечта – всичко, което видях, преживях, усетих и докоснах, беше като нереално.

Уъркшоповете бяха добре организирани и ефективни, а презентациите – информативни и запознаващи ни с различните гледни точки по разискваната тема за бежанците.  Хората, които ме посрещнаха и които бяха с нас през цялото време, бяха невероятни, можехме да си говорим с тях с часове. Имах късмета да попадна в страхотна група, с която бързо се сприятелих и си прекарвахме чудесно – всички заедно бяхме като едно семейство.

Останах възхитена от това, което видях и преживях. Липсва ми много, но страхотните спомени, свързани  с онези мои връстници, ще  останат завинаги и съм изключително щастлива, че бях част от всичко това!”

Предстоят още мобилности. През месец май ни очаква слънчева  Италия. С нетърпение очакваме следващите срещи с другите ни чуждестранни партньори от Румъния, Турция, а ние, разбира се сме в трескава подготовка като страна и град  домакин!

                                                                                 Рила Попова- координатор

                                                                                Надежда Деянова-учител БЕЛ

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени